fbpx
Сьогодні
Фото 22:09 04 Чер 2020

Екологічна катастрофа: через аварію на ТЕЦ у російському Норильську 20 тисяч тонн палива вилилися в грунт і річки

Фото Тwitter/tvcplus

Мова йде про найбільший розлив в історії російської Арктики. У регіоні введено режим надзвичайної ситуації федерального масштабу.

У Краснодарському краї на півночі Росії стався масштабний витік нафтопродуктів. Близько 21 тисяч куб. м дизпалива розлилися на території 20 га, частина з них потрапила в місцеві річки.

Інцидент стався 29 травня в місті Норильськ через розгерметизацію одного з резервуарів ТЕЦ-3. Паливо розлилося і почалася пожежа.  Нафтопродукти потрапили в грунт і прилеглі річки Амбарна і Далдикан. На території Краснодарського краю оголосили режим надзвичайної ситуації.

За даними Росприроднагляду, гранично допустима концентрація нафтопродуктів у воді перевищена в десятки тисяч разів, нафта розлилася на відстань понад 20 кілометрів від місця аварії.

аварии на ТЭЦ в Норильске 20 тысяч тонн топлива вылились в почву и реки

Фото Тwitter/tvcplus

Влада відреагувала на ситуацію тільки два дні по тому. Спочатку фахівці запевняли, що небезпеки забруднення немає. Тільки після появи тривожної інформації в соціальних мережах і наполегливих запитань посадовим особам вранці в неділю стала відома реальна картина.

Російська влада оцінює збитки від катастрофи в десятки мільярдів рублів.

аварии на ТЭЦ в Норильске 20 тысяч тонн топлива вылились в почву и реки

Фото Тwitter/tvcplus

"Солярка лежить плівкою на воді, як целофан. Згодом вона осяде на дно. Вся річкова флора помре. Риба помре, птиця. Якщо теля буде перепливати річку, він помре, надихавшись випарів. Людям, які живуть вниз за течією, просто нічого буде їсти", – кажуть місцеві.

За словами місцевих представників Greenpeace, інцидент став найбільшим розливом нафтопродуктів в арктичній зоні РФ, а усунення наслідків екологічної катастрофи займе більше десяти років. При цьому наголошується, що екосистема навряд чи зможе відновитися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: