fbpx
Сьогодні
14:05 19 Тра 2020

У Раді підтримали розширення фінансових послуг "Укрпошти": що це значить для громадян

Фото ONLINE.UA

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт 2788-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку", який передбачає розширення фінансових послуг "Укрпошти".

За таке рішення проголосували 232 депутати.

"За" проголосували 197 нардепів від фракції "Слуга народу", 1 – від "ОПЗЖ", 1 – від "Батьківщини", 13 – від групи "За майбутнє", 16 – від фракції "Голос", 1 – від групи "Довіра" та 3 позафракційних.

Що передбачає законопроект?

  • Поштові рахунки «Укрпошти» фактично прирівнюватимуться до банківських.
  • Це дозволить зараховувати на такі рахунки зарплати, пенсії, соціальні виплати, торговельні виручки, випускати платіжні картки.
  • Для коштів, розміщених на поштових рахунках, будуть діяти такі ж обмеження, як і для грошей на банківських рахунках.
  • Для здійснення фінансової діяльності «Укрпошта» матиме кореспондентський рахунок у Національному банку України та в інших банках.

Тобто громадяни отримають в "Укрпошті" базові фінансові послуги – зможуть відкривати депозити, щоб зберігати гроші, оплачувати карткою комунальні та інші послуги, отримувати пенсію, соцдопомогу, зарплату, торговельну виручку, а також зможуть приєднатися до ринку онлайн-торгівлі.

Як і в минулій редакції законопроєкту, Укрпошта не кредитуватиме фізичних осіб та суб'єктів господарювання за рахунок власних коштів.

Укрпошта також стає учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

У пояснювальній записці до законопроєкту повідомляється про недостатню зону покриття банків України, лише 6% території країни покрито зоною обслуговування банків

За словами гендиректора "Укрпошти" Ігоря Смілянського, завдяки прийняттю проєкту закону 100% українців зможуть відкривати рахунки. Також, за його словами, знизяться витрати бюджету на 2 млрд грн на рік.

Раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив у своєму Telegram-каналі:

"За рівнем доступності фінансових послуг для людей ми десь поруч з Угандою, Габоном та Еквадором. Очікуємо на підтримку народними депутатами законопроєкту 2788-Д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку".

У прикріпленій інфографіці вказується, що банківська мережа України скоротився за останні три роки на 30%, а "Укрпошта" за допомогою листонош, сільських та пересувних відділень покриває 100% населених пунктів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: