fbpx
Сьогодні
19:10 07 Тра 2020

У Венедіктової заявили, що розроблення Концепції перехідного правосуддя перебуває на фінальній стадії

Розроблення Концепції перехідного правосуддя для захисту прав людини в умовах збройного конфлікту перебуває на фінальній стадії. Вона напрацьовується в рамках робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи, створеної президентом.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

"Концепція має стати основою для низки законопроєктів та управлінських рішень щодо державної політики впровадження та реалізації принципів перехідного правосуддя", – йдеться у повідомленні.

Суть правосуддя перехідного періоду:

  • притягнення до відповідальності винних у найтяжчих міжнародних злочинах;
  • реалізація права на правду;
  • відшкодування збитку потерпілим;
  • інституційні реформи органів правопорядку та правосуддя.

За словами заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, механізми перехідного правосуддя в світі застосовуються для виходу зі збройного конфлікту і гарантування того, що він не повториться, а також для подолання наслідків, досягнення миру, розслідування найтяжчих військових злочинів.

"Тобто це такий план дій щодо переходу від військової агресії та окупації до миру і стабільності. Але варто розуміти, що кримінальне переслідування військових злочинців, як важливий елемент перехідного правосуддя, впроваджено органами прокуратури України ще з 2016 року", – зазначив Гюндуз Мамедов.

Йдеться про розроблення методики розслідування найтяжчих злочинів на основі міжнародного гуманітарного права та налагодження роботи з Міжнародним судом.

Раніше стало відомо, що НАБУ відкрило справу стосовно Венедіктової.

Нагадаємо, Венедіктова приймала у себе вдову Кузнецова, який загинув внаслідок нападу на Стерненка.

До цього Венедіктова запевняла, що підозра одеському активісту Сергію Стерненку, який смертельно поранив нападника, буде оголошена. Питання полягає лише у кваліфікації: вбивство чи вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.

Колишній заступник генерального прокурора Віктор Трепак розповів, що нова очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова заявила йому про необхідність повідомити про підозру одеському активісту Сергію Стерненку. Останній, захищаючись від нападників, наніс одному смертельне поранення.

За вбивство одеського активіста Стерненка пропонували тисячу доларів, – свідок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: