fbpx
Сьогодні
16:48 14 Кві 2020

Пожежа не зашкодила Чорнобильській АЕС, - заява

Протягом минулої доби в зоні відчуження тривали численні пожежі, внаслідок яких вогонь наблизився безпосередньо до об'єктів Чорнобильської АЕС. Так, осередки пожеж знаходилися в районі с. Новий Мир, с. Стара Рудня, с. Кливини та с. Чистогалівка, де спостерігалося горіння трав'яного настилу, очерету та лісової підстилки.

Про це повідомили у прес-службі Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС».

В районі села Чистогалівка через сильні пориви вітру вогонь перекинувся через мінералізовану смугу та автодорогу і, оминувши ділянку, яка колись називалася "Рудим лісом", вийшов до залізничної станції Янів, яка розташована в 2,2 кілометра від ЧАЕС.

Також спостерігалося горіння трав'яної підстилки на дамбі водоймища-охолоджувача, зокрема, між дамбою та річкою, що на правому березі Прип'яті. Окрім того, осередки відкритого вогню фіксувалися в безпосередній близькості до відкритого розподільчого пристрою Чорнобильської АЕС та майданчику тимчасового складування технологічних матеріалів.

Силами персоналу 2-ДПРЧ згадані осередки загорянь біля промислового майданчику станції були локалізовані й загашені. В результаті пожежі об'єкти ДСП ЧАЕС не постраждали. На території майданчику тимчасового складування технологічних матеріалів згоріли 2 господарчо-побутові вагончики. Впливу вогню на обладнання відкритого розподільчого пристрою не відбулося.

Як підкреслив старший начальник зміни ЧАЕС Ігор Олександров, за станом ядерної і радіаційної безпеки ДСП ЧАЕС зауважень немає. Радіаційна обстановка на ЧАЕС нормальна, значення нижче контрольних рівнів. Стан устаткування об'єктів ЧАЕС відповідає регламентам.

Станом на 14 годину 14 квітня поточного року пожежна загроза об'єктам ЧАЕС відсутня.

Повідомлялося, що у Чорнобильській зоні залишилися осередки тління лісової підстилки, відкритого вогню вже немає.

Голова ДСНС доповів Зеленському про ситуацію з пожежами, що тління в зоні відчуження загасять за кілька днів.

Кличко каже, що у столиці постійно міряють радіацію, перевищення норми немає.

Нагадаємо, Рада суттєво підвищила штрафи за спалювання трави.

штрафи за спалення трави

Як допомогти?

Окрім того, щоб не палити траву і не спричиняти пожежі, зараз ми можемо допомогти пожежним, що борються з вогнем у Чорнобильській зоні. Вони знаходяться у підвищених умовах небезпеки, але навіть при цьому їм повсякчас не вистачає речей першої необхідності. Про волонтерський та добровільний збір допомоги для пожежників можна дізнатися більше тут і тут, оголосила збір коштів також благодійна фундація "Клуб добродіїв" тут.

Veterano Pizza передала надзвичайникам, які працюють у Зоні відчуження, смачну піцу — ви також можете "підвісити" її для борців. А Червоний Хрест України надасть зі своїх запасів трошки карематів, рєспіратарів та масок, але у них самих їх дефіціт. До речі, Загони швидкого реагування Червоного Хреста провели моніторінг потреб підрозділів ДСНС України, що ліквідують пожежу в Чорнобильській зоні, та збирають необхідну допомогу — тут детальніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: