fbpx
Сьогодні
15:52 08 Бер 2020

Голова Нацбанку прогнозує зниження ставки по іпотеці до 10%

Протягом цього року облікова ставка може знизиться до 7%, що дозволить в такому випадку знизити ставки по іпотеці до 10%.

Про це заявив голова Національного банку Яків Смолій в інтерв'ю виданню "Фокус".

"За нашим базовим сценарієм облікова ставка НБУ протягом року знизиться до 7%. Це буде транслюватися в зниження ставок у всій економіці. Тобто ставки по депозитах будуть поступово рухатися до однозначного рівня, слідом за ними знизяться ставки за кредитами. Якщо зараз іпотеку взяти можна під 14-15%, то в доступній для огляду перспективі при подальшому проведенні реформ це може бути і близько 10%", – сказав Смолій

За його словами, потрібно розуміти, що у вартості кредиту крім ціни самого ресурсу є й інші складові – наприклад, ризики, які закладаються банком при прийнятті рішення.

"Якщо говорити про іпотеку, то це ризики, пов'язані з забудовниками і недостатньо прозорими механізмами ведення цього бізнесу. Також є присутнім ризик неможливості стягнути і реалізувати заставне майно через не до кінця реформованої судової системи, часто приймає рішення не на користь кредиторів. Це ті чинники, які будуть заважати зниження ставок", – розповів Смолій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: