fbpx
Сьогодні
18:08 19 Лют 2020

Ні шуму, ні запаху: стали відомі деталі про установку по переробці листя в Києві

У столиці планують встановити обладнання по переробці рослинних решток у біогаз з використанням "сухого" методу бродіння, яке дозволить виробляти на 30-40% більше біогазу, ніж продукує аналогічне устаткування з використанням "вологого" методу.

Про це повідомив депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий на своїй сторінці у Facebook.

Він розповів, чим біогазова установка, яка може з'явитись у Києві, буде відрізнятись від аналогів.

"Переваги "сухого" над "вологим" методом:

  • простіший процес перетворення сировини в готовий продукт – біогаз та добриво (не потрібно постійно перемішувати та додавати воду)
  • нижча вартість устаткування через спрощення технологічного циклу
  • раціональне використання людського ресурсу для обслуговування (лише одна людина на зміні, яка контролює стабільну роботу установки)
  • відсутність шкідливих викидів у повітря, додаткових шумів та запахів
  • "суха" установка тієї самої потужності продукує на 30-40% більше біогазу, ніж "волога"
  • менший об'єм споживання енергії (лише 5-7% від ресурсу, який вироблятиме установка)

Депутат також розкрив деякі технічні деталі щодо роботи такого обладнання.

"Закладка сировини в установку "сухого" циклу відбувається раз на 3 місяці. Туди додаються спеціальні "ферменти" (запатентована розробка фінських експертів), які працюють без людського втручання. На виході отримуємо біогаз (він генерується безперервно протягом циклу). А в кінці циклу (нагадую, це 3 місяці) установку очищають і рештки використовують як органічне добриво", – пояснив голова комісії.

Зазнчається, що установка окупиться за 5-7 років, якщо продавати електрику, згенеровану з біогазу, за "зеленим" тарифом.

"Отриманий біогаз можна генерувати в електрику і або подавати в систему за "зеленим" тарифом, або використовувати для виробництва тепла. Так, якщо будемо продавати електрику з біогазу, установка окупиться за 5-7 років", – написав депутат.

Яловий також додав, як подібні установки працюють у Фінляндії та скільки біогазу виробляють.

"У Фінляндії установок "сухого" циклу п'ять у різних містах. Сировина у більшості з них – це сіно, але деякі працюють на опалому листі з додаванням сіна, бо це збільшує ефективність роботи. Така установка у Фінляндії продукує приблизно 25 кубометрів біогазу за годину, але показники різні по містах через те, що сировина теж різна", – відзначив депутат.

Раніше повідомлялося, що у Києві побудують комплекс з переробки листя.

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook и Telegram

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: