fbpx
Сьогодні
20:33 08 Січ 2020

МЗС України підтвердив, що головною країною розслідування катастрофи літака МАУ є Іран

Фото Reuters

У Міністерстві закордонних справ України пояснили, чому основною країною розслідування катастрофи літака Boeing-737-800 компанії «Міжнародні авіалінії України» є Іран, на території якого сталася катастрофа.

Як пояснив політичний директор МЗС України Олексій Макєєв, Іран є головною країною розслідування, бо на його території впав літак, пише hromadske.

Зокрема тому Тегеран і не повинен віддавати комусь чорні скриньки.

Він нагадав, що розслідування авіакатастроф регламентуються міжнародним правом, зокрема додатком 13 до Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року. І відбувається вони у співробітництві багатьох держав.

«Головною у розслідуванні є держава, у якій сталася катастрофа. Саме вона утворює незалежну комісію з розслідування. Вона також має оперативно повідомити про катастрофу державу, де зареєстроване судно, державу-оператора (в обох останніх випадаках це — Україна), державу, де повітряне судно було спроектоване/виготовлене, а також ІКАО», — пояснив представник МЗС.

Так, крім головної країни розслідування до нього можуть приєднатися вказані держави, а також країни, громадяни яких постраждали у катастрофі.

Макєєв нагадав, що Україна вже заявила про намір долучитися до розслідування катастрофи.

Раніше в Ірані пояснили, чому не будуть віддавати "чорні скриньки" і на що може розраховувати Україна.

Український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран – Київ, розбився незабаром після зльоту 8 січня.  На місці трагедії триває пошукова операція. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

Посольство України в Ірані заявило, що, за попередньою інформацією, літак розбився внаслідок аварії двигуна через технічні причини.

МАУ оприлюднила імена всіх пасажирів, що загинули в авіакатастрофі.

Тим часом у Києві до посольства Ірану несуть квіти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: