fbpx
Сьогодні
09:26 08 Гру 2019

Телевізори – на другому місці: яким джерелам новин надають перевагу українці

Результати щорічного опитування USAID-Internews 2019 чудово демонструють ставлення українських споживачів інформації до ЗМІ. Телевізори поступаються соціальним мережам, а друковані джерела взагалі повільно втрачають довіру читачів.

Які засоби масової інформації користуються довірою українців?

Топ-5 джерел новин, яким найбільше довіряють мешканці України:

•  Соціальні мережі. Як не дивно, саме соціальні мережі, які ще кілька років тому вважалися суто розважальним винаходом, посіли 1 місце у топі. Найактуальніші новини у Facebook та Telegram дізнається понад 68% опитуваних.

•  Телебачення. Телевізори залишаються лідерами рейтингу для представників старшого покоління. Наразі телевізійним службам новин, політичним ток-шоу та прямим трансляціям різноманітних подій на державних, регіональних та місцевих телеканалах довіряє приблизно 66% учасників опитування.

•  Спеціалізовані інтернет-портали новин. Можливістю отримувати новини в режимі онлайн зі спеціалізованих сайтів та форумів постійно користується майже половина опитаних українців. Буквально за 5 років довіра до інтернет-ЗМІ відчутно зросла – ще у 2015 новинні портали регулярно відвідувала лише третина громадян.

•  Радіо. Недовіра до радіо – це те, чим українці суттєво відрізняються від громадян інших європейських країн. За даними Європейської мовної спілки саме радіо є найавторитетнішим джерелом інформації у Швеції, Швейцарії, Великобританії та багатьох інших державах. В Україні новини з радіо воліє отримувати лише близько 18-20% дорослого населення.

•  Друковані ЗМІ. Читачі з активною політичною позицією досить часто звинувачують паперові ЗМІ в заангажованості. Також причиною негативного ставлення до друкованих видань слугує занадто низька оперативність.

Опитування також довело, що останнім часом українці вважають доцільним перевіряти новини, отримані з різних ЗМІ. Так, підтвердження інформації, почутої в ефірі державного телеканалу, громадяни намагаються знайти на новинних сайтах або в соцмережах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: