fbpx
Сьогодні
12:17 05 Гру 2019

Рада перенесла розгляд змін до Виборчого кодексу

Фото ReutersФото Reuters

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков переніс розгляд законопроекту про зміни до Виборчого кодексу без уточнення термінів.

"Оскільки останні матеріали з питання порядку денного щодо Виборчого кодексу – реєстраційний номер 0978 надійшли занадто пізно, пропонується відкласти його розгляд", – заявив Разумков.

Конкретний термін перенесення розгляду питання спікер парламенту не уточнив. Голосування за цією пропозицією Верховна Рада з ініціативи її голови не проводила. Раніше парламент ішов на перерву для того, щоб фракції узгодили позиції щодо голосування змін до Виборчого кодексу.

Народний депутат фракції "Голос" Ярослав Юрчишин заявив, що є низка питань, які виникають і до процедури голосування, і до окремих положень законопроекту.

"Перше – це процедура прийняття. Ми зараз на етапі подолання вето президента. Коли президент накладав вето, він давав певний перелік зауважень, які вважає за необхідне виправити в кодексі. Комітет вийшов за ці пропозиції та прийняв багато того, що президент не згадував. У принципі, здавалося б, позитив, ось тільки це незаконно. Рішення може бути оскаржене в Конституційному суді, й Виборчий кодекс може бути визнаний неконституційним", – повідомив він у кулуарах журналістам.

Він наголосив, що спочатку потрібно проголосувати за рекомендацією президента, а потім окремим законопроектом внести правки до Виборчого кодексу. Юрчишин також зазначає, що в документі пропонується збільшити повноваження Центрвиборчкому.

У разі затвердження законопроекту орган отримає право більшістю голосів знімати кандидата з виборів за "надання недостовірної інформації", причому, як каже нардеп, поняття "недостовірна інформація" не конкретизоване, що може становити ризики корупційного характеру, а також спроб позбутися не угодного владі політика.

Народні депутати також планують розглянути в першому читанні законопроекти про оборонні закупівлі, про внесення змін до деяких законів про стабілізацію функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування, у другому читанні законопроект про внесення змін до закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

Нагадаємо, що новий представник Кабміну у Раді розповіла про законодавчі ініціативи уряду.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: