fbpx
Сьогодні
11:55 26 Лис 2019

Баканов і представники бізнес-спільноти обговорили взаємодію бізнесу та СБУ

Іван Баканов - голова СБУ

Служба безпеки України має бути більш відкритою для бізнесу, висловив переконання глава СБУ Іван Баканов під час зустрічі з представниками бізнес-спільноти.

"Сьогодні Служба безпеки є найбільш відкритою серед інших правоохоронних органів, і на адресу СБУ надходить найменша кількість скарг від бізнесу", – наводить слова Баканова прес-служба СБУ.

Згідно з повідомленням, це підтвердив і бізнес-омбудсмен України Марчін Свенчицький. Він зазначив, що підписання меморандуму між СБУ та бізнесом дало змогу значно знизити кількість скарг, що надходять на адресу служби. Якщо у 2017 році їх було 41, то цього року лише 12. При цьому більшість скарг, зокрема ті, що стосуються так званих листів щастя, вирішуються позитивно.

Баканов повідомив, що в службі проаналізували скарги та виявили порушення. Всі матеріали цієї перевірки передано до Держбюро розслідувань, і сьогодні ДБР уже проводить відповідні розслідування. Глава спецслужби також висловив упевненість, що впровадження електронної системи подання заявок на ті чи інші перевірки значно мінімізує зловживання.

"Президент Спілки українських підприємців В'ячеслав Климов наголосив, що головне, чого сьогодні бізнес очікує від правоохоронних органів, – це їх передбачуваність, зрозумілість правил гри та мінімізація втручання в роботу бізнесу. В цьому контексті бізнес цікавить, чи передбачає реформа СБУ позбавлення її економічних функцій", – ідеться в повідомленні.

Баканов зазначив, що незважаючи на те, що більшість спецслужб цивілізованого світу мають такі функції, в проекті закону про Службу взагалі немає слова "економіка". Реформа передбачає переорієнтацію функцій СБУ, зокрема на захист критичної інфраструктури. Слово "корупція" в законопроекті згадується лише один раз – ідеться про нульову толерантність до неї серед співробітників служби.

Водночас він назвав неправильною ідею позбавлення служби правоохоронних функцій. Він нагадав, що, згідно з Конституцією України, національну безпеку держави гарантують відповідні військові формування та правоохоронні органи.

"За умови демілітаризації ми маємо залишитися спеціальним органом із правоохоронною функцією. Інакше, згідно з Конституцією, ми не зможемо захищати державну безпеку", – зазначив Баканов.

Він наголосив, що загалом законопроект про реформу СБУ позитивно оцінюють і вітчизняні, і міжнародні експерти та організації. "Такі впливові організації, як НАТО та Консультативна місія ЄС, назвали його найбільш наближеним до високих світових стандартів порівняно з попередніми редакціями", – йдеться в повідомленні.

"Окремо Баканов зазначив, що, не очікуючи реалізації реформи, СБУ змінюється вже зараз. І робить усе, щоб стати більш відкритою для бізнесу та громадян", – зазначають у прес-центрі спецслужби.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: