fbpx
Сьогодні
16:52 17 Лис 2019

У 2020 році в Києві запустять платформу пріоритетного проїзду спецтехніки: як це працюватиме

У 2020 році в Києві відбудеться запуск пілотної платформи «зеленої хвилі», що забезпечує безперешкодний проїзд спецтранспорту — за допомогою алгоритмів той завжди буде потрапляти на дозволяючий сигнал світлофора.

Проєкт з оптимізації дорожнього трафіку і забезпечення пріоритетного проїзду буде інтегровано у систему Розумне місто. Платформу розробляє міжнародна компанія GlobalLogic, передає NaChasi.

У компанії відзначають, що в Україні вже існують напрацювання для втілення проєкту: камери на дорогах, керовані світлофори з підключенням до Інтернету, стабільне 4G-покриття у великих містах.

У той же час розробники повідомляють, що серед труднощів на шляху до запуску «зеленої хвилі» — поєднання радянської і сучасної інфраструктури, які не взаємодіють одне з одним.

спецтехніки

«Саме через це, для управління трафіком в першу чергу необхідно підключити світлофори та інші об'єкти інфраструктури до Інтернету, створити хмарне середовище для збору та обробки інформації. Окрім цього, необхідні й інші засоби збору даних — камери відеонагляду, засоби для виміру швидкості транспорту. Це поступово запроваджується в Києві і здатне суттєво підвищити ефективність управління міським трафіком», — йдеться в описі проєкту на сайті видання.

Платформа «Зеленої хвилі» буде використовувати алгоритми штучного інтелекту і машинного навчання, щоб прокладати оптимальний маршрут спецтехниці: медикам, поліції, пожежним та іншим службам.

Інтеграція з існуючою міською інфраструктурою передбачає створення хмарного сховища для зберігання і обробки даних про світлофори, дорожній трафік тощо, а також розміщення ситуаційних центрів, які координують роботу.

«Тестовий запуск планується на початку 2020 року. Створені всі необхідні компоненти хмарної системи та мобільні додатки. Наступний крок — інтеграція та тестування системи спочатку на закритому полігоні, далі – на реальних вулицях, а вже потім — повноцінне впровадження в систему розумного міста», — наголошується в повідомленні.

Проєкт буде некомерційним, а переговори щодо його розгортання ведуться одночасно з адміністраціями кількох міст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: