fbpx
Сьогодні
12:36 31 Жов 2019

Президент України прокоментував ситуацію з "Північним потоком-2"

Президент України Володимир Зеленський заявив, що газопровід "Північний потік-2" є геополітичним проєктом, який посилює Росію і послаблює Європу.

Про це він сказав на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві, повідомляє "Європейська правда".

"Ми з вами розуміємо, що питання будівництва "Північного потоку-2″ є не просто питанням енергетичної безпеки. Це питання геополітичне. Я вам скажу відверто: це посилює Росію і послаблює Європу", – зазначив президент України, реагуючи на видачу Данією дозволу на будівництво трубопроводу.

За словами Зеленського, він та уряд були готові до такого рішення, проте його ухвалення не залежало від позиції України.

"Ми розуміли, що так може відбутися. Якби це залежало тільки від мене, Данія тоді б не підтвердила (дозвіл на будівництво.)", – додав він.

Як повідомлялося раніше, Данське енергетичне агентство 30 жовтня видало компанії Nord Stream 2 AG дозвіл на будівництво частини газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі країни.

МЗС України заявило, що розраховує на тверду позицію Євросоюзу в питанні повного поширення оновлених правил Третього енергетичного пакета на цей проєкт.

Як повідомляє "Європейська правда", речниця МЗС Катерина Зеленко заявила, що: "Позиція міністерства залишається незмінною – проект становить реальні загрози безпеці регіону Балтійського моря, а також виклики енергетичній безпеці України та інших держав Східної Європи".

За її словами, в українському зовнішньополітичному відомстві переконані, що сам факт того, що розгляд цього питання викликав стільки дискусій у данському суспільстві, є підтвердженням цих небезпек.

Також Зеленко зазначила, що введення "Північного потоку-2" в експлуатацію дасть змогу ще більше посилити домінуючі позиції ВАТ "Газпром" (РФ) на європейському енергетичному ринку. Це заслуговує на особливу увагу в світлі відмови російської сторони під час тристоронніх консультацій 28 вересня ц. р. від предметного обговорення параметрів майбутнього контракту з транспортування російського газу газопроводами України з 1 січня 2020 року.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: