fbpx
Сьогодні
10:49 25 Жов 2019

НБУ вводить в обіг банкноту номіналом 1000 гривень

25 жовтня у готівковому обігу з'явиться банкнота нового найвищого номіналу – 1 000 гривень.

Запуск нової банкноти у Нацбанку анонсували ще у червні, повідомляє пресслужба НБУ.

На аверсі купюри зображений український філософ, природознавець, основоположник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про біосферу та космізм Володимир Вернадський. На реверсі – президія Національної академії наук.

За розміром і кольором банкнота номіналом 1000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти складає 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

1000 гривень

За оцінками регулятора, введення нової банкноти підвищить зручність розрахунків для громадян і бізнесу, а також сприятиме зниженню операційних витрат банків та витрат на інкасацію.

Крім того, цей крок дозволить істотно заощадити витрати НБУ на друк, зберігання, обробку та перевезення банкнот.

Спочатку Нацбанк планує ввести в обіг близько 5 мільйонів штук таких банкнот.

Кілька фактів про 1000 гривень:

📌 Перша банкнота вартістю 1000 гривень з'явилася у 1918 році за Гетьманату Павла Скоропадського.

📌 Введення банкнот вищого номіналу визначається економічними чинниками. Так, коли у 2006 році з'явилися 500 гривень, для отримання середньомісячної заробітної плати могли знадобитися лише дві банкноти найвищого номіналу. Сьогодні без 1000 гривень для цього необхідно не менше 20 банкнот номіналом 500 грн!

📌 Введення в обіг 1000 гривень – це не про інфляцію, а про зміну співвідношення готівки в обігу! Коли вам необхідно сплатити 100 гривень, то сума лишиться незмінною у будь-якому разі: чи ви оберете одну купюру вартістю 100 гривень, чи дві по 50, чи розрахуєтеся двадцятками.

📌 Серед інноваційних систем захисту банкноти – «віконна» захисна стрічка та оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект.

Довідка. Володимир Іванович Вернадський (28 лютого 1863 – 6 січня 1945) – видатний український філософ, мислитель світового рівня, вчений-енциклопедист, природознавець, засновник цілої низки нових галузей науки (геохімії, біохімії, радіогеології).

Він отримав визнання як основоположник наукових напрямків і нових наук про Землю, творець революційного вчення про біосферу, геніальний теоретик, визначив магістральний шлях пізнання Всесвіту і законів розвитку цивілізації.

Також він є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, яка в минулому році відзначила своє 100-річчя.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: