fbpx
Сьогодні
13:55 16 Жов 2019

Амністії для всіх учасників подій на Донбасі не може бути, - нардеп від "Слуги народу"

Богдан Яременко

Глава комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко заявляє, що в Україні існує законопроект, який трохи інакше пояснює амністію, ніж те, що закладено в Мінських домовленостях-2.

"Там є брутальна фраза про те, що Україна забезпечить амністію, недискримінацію і непереслідування для всіх учасників подій на Донбасі. Це не так. Ми не можемо відкинути загальний принцип права – незворотність покарання для тих, хто вчинили військові злочини, злочини проти людяності, причетні до вбивств і тортур. Україна ніколи не піде на амністію", – пояснив Яременко.

Нагадуємо, що амністія викладена окремим пунктом Мінських домовленостей.

Нардеп від "Слуги народу" також додав, що Україні слід рухатися в бік прийняття законів, які дозволять чітко встановити правовий статус людей, які залишалися на окупованих територіях. Зокрема визначити статус тих, чиї дії не містять складу злочину відповідно до кримінального законодавства, але можуть піддаватися моральному осуду і т.д.

За словами Яременка, законодавство повинно дати відповідь на питання, що робити з такими людьми, а також з тими, хто перебував у незаконних збройних формуваннях, але не причетні до вбивств, обстрілу українських територій, тортур, з тими, хто розкаявся.

"Закон про амністію або існування амністії в якійсь формі є однією з вимог Росії в рамках мирного процесу, від якої Росія не поступиться. Але ми сподіваємось, що трактування, розуміння амністії як процесу помилування тих, хто визнали свої злочини, і що ці злочини не є настільки тяжкими, цей процес, мені здається, ми зможемо описати в спосіб, який буде прийнятний для українського суспільства і відповідатиме загальним нормам права", – додав нардеп.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: