fbpx
Сьогодні
15:13 04 Жов 2019

Народні депутати в Україні остаточно зняли з себе недоторканність. Активісти так не вважають

Фото Reuters

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства", що в тому числі дає право НАБУ і ДБР на незалежне прослуховування.

На засіданні парламенту 4 жовтня за відповідне рішення проголосували 330 народних депутатів

Однак, в Центрі протидії корупції вказують, що депутати залишили чинною фактичну депутатську недоторканність, незважаючи на скасування її в Конституції.

"З такими змінами до КПК, НАБУ не зможе прослуховувати та обшукувати депутатів без 226 голосів у Раді. Тобто скасування недоторканності в Конституції було популізмом і наразі нардепи не готові віддавати свій імунітет, хоча обіцяли це своїм виборцям", – коментує голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

Також депутати залишили в чинній редакції "правки Лозового", якими залишаються в силі обмеження строків досудового розслідування.

За словами антикорупціонерів, це значно ускладнює розслідування, особливо складних економічних та корупційних злочинів. Крім того, значний час в таких випадках займають експертизи та отримання відповідей на запити від міжнародних правоохоронців. Все це унеможливлювало дотримання строків, а продовжити строки можна лише в слідчого судді, який може відмовити і "злити півторарічну роботу слідчих".

Тому Віталій Шабунін додає наступне: "..Депутати фактично лише закріпили свій імунітет на рівні КПК, хоча виборцям обіцяли його скасувати".

Окрім того, депутати залишили право скасовувати підозри через суд. За словами ЦПК, це лише створює зайвий механізм затягування справи. Сенс підозри в тому, що під час її оголошення слідчий просто офіційно інформує особу про розслідування щодо неї. Ця ж особа може будувати стратегію захисту, знаючи, у чому її підозрюють.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: