fbpx
Сьогодні
13:53 14 Вер 2019

В Україні запровадять нові норми щодо полігонів побутових відходів

В Україні планують ввести нові державні будівельні норми для проектування полігонів твердих побутових відходів.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України запланувало переглянути ДБН до кінця 2019 року, передає сайт Мінрегіону.

"У нових нормах планується ввести низку сучасних рішень і технологій поводження з побутовими відходами, які використовуються у всьому цивілізованому світі і спрямовані на покращення екологічної ситуації на планеті, – пояснює замміністра Мінрегіону Лев Парцхаладзе. – Халатне відношення та неправильне поводження з відходами на переповнених полігонах, використання неефективних технологій зберігання сміття зумовлюють появу непридатних для життєдіяльності територій: небезпечні речовини та газ, які виділяються в результаті гниття відходів, забруднюють ґрунт та повітря".

Зокрема, нові норми передбачають обов'язкову рекультивацію полігону після його заповнення, обов'язковий радіаційний контроль відходів, які завозяться на полігон, визначення обсягів утворення біогазу на полігонах, чіткі вимоги до визначення об'ємів фільтрату на прилеглій території полігону та збільшення штучних протифільтраційних екранів, які мінімізують ризики виникнення екологічних проблем і зараження води та ґрунту.

Також у нових ДБН щодо проектування полігонів ТПВ планують прописати чіткі вимоги до висоти полігону, його ухилів, розташування доріг і трас, розміщення промислових та інших побутових відходів, а також можливість використання технологій дезодорації полігонів та геосинтетичних дренажних матеріалів для уникнення витікання фільтрату.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: