fbpx
Сьогодні
11:46 10 Вер 2019

Щороку майже мільйон людей накладають на себе руки, - статистика ООН

Суїцид

Щорічно близько 800 000 чоловік позбавляють себе життя, а значно більше число людей роблять спроби самогубства.

Таку статистику подають в ООН.

В ООН наголошують: у 2016 році суїцид став другою провідною причиною смерті серед молодих людей 15-29 років в глобальних масштабах.

Самогубства відбуваються не тільки в країнах з високим рівнем доходу, цей глобальний феномен характерний для всіх регіонів світу. Фактично понад 79% самогубств в світі відбулися в 2016 році в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Багато самогубств відбуваються імпульсивно в моменти кризи, коли втрачається здатність долати стресові ситуації в житті, такі як фінансові проблеми, розрив відносин або хронічний біль і хвороба.

Крім того, суїцидальна поведінка багато в чому асоціюється з конфліктами, стихійними лихами, насильством, зловживанням або втратами, а також почуттям ізоляції. Показники самогубств також високі серед найбільш уразливих груп, які піддаються дискримінації, наприклад, біженці і мігранти; корінне населення; лесбіянки, гомосексуалісти, бісексуали, транссексуали і інтерсексуалів (LGBTI); а також ув'язнені.

Найсильнішим фактором ризику в плані самогубства є попередня спроба самогубства.

За оцінками, близько 20% самогубств в світі є результатом самоотруєння пестицидами, до того ж більшість таких випадків мають місце в сільських і сільськогосподарських районах країн з низьким і середнім рівнем доходу. Іншими широко поширеними методами самогубства є повішення і використання вогнепальної зброї.

В ООН пропонують наступне:

  • обмежити доступу до засобів самогубства (наприклад, пестицидів, вогнепальної зброї, деяких ліків);
  • відповідально висвітлювати це питання в засобах масової інформації;
  • проводити заходи на рівні навчальних закладів;
  • впроваджувати алкогольної політики для скорочення шкідливого використання алкоголю;
  • раннє виявлення, лікування та догляд за людьми з психічними розладами і різними залежностями, хронічними болями і гострими емоційними розладами;
  • підготовка неспеціалізованого медичного персоналу з питань оцінки та управління суїцидальних поведінкою.

"Самогубства – це складне питання, і тому зусилля щодо запобігання самогубств вимагають координації і спільної роботи цілого ряду секторів суспільства, включаючи сектор охорони здоров'я і такі інші сектори, як освіта, трудові ресурси, сільське господарство, бізнес, правосуддя, право, оборона, політика і ЗМІ", – вважають в ООН.

Нагадаємо, Зеленський планує взяти участь у засіданні ООН.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: