fbpx
Сьогодні
16:15 05 Вер 2019

Громадські організації просять нову Верховну Раду знову створити ТСК щодо нападів на активістів

Тимчасова слідча комісія щодо нападів на громадських активістів має працювати у новоствореній ВРУ. Так вважають представники громадських організацій, які підписали заяву до нового складу Верховної ради України.

Про це йдеться на сторінці ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?"

ЗАЯВА ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА ЩОДО СТВОРЕННЯ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ ІХ СКЛИКАННЯ ТИМЧАСОВОЇ СЛІДЧОЇ КОМІСІЇ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВІДОМОСТЕЙ ЩОДО НАПАДІВ НА КАТЕРИНУ ГАНДЗЮК ТА ІНШИХ ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ:

"Громадянське суспільство України вимагає від Верховної Ради України ІХ скликання створити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо вбивства Катерини Гандзюк та нападів на інших громадських активістів.

У 2017-2018 роках країною пройшла безпрецедентна серія нападів на громадських активістів. Громадськість зібрала дані про найбільш жорстокі напади і вбивства, починаючи з 2017 року. Це так званий "список Гандзюк" – 55 справ нападів, серед яких 5 вбивств. 6 листопада 2018 року, через два дні після смерті Катерини Гандзюк, на вимогу громадянського суспільства була створена Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Комісія проіснувала 6 місяців. За цей час комісією було направлено запити в правоохоронні органи України щодо 55 нападів на громадських активістів, заслухано ряд правоохоронців, проведено 3 виїзних засідання в Херсоні, Одесі та Харкові.

Завдяки існуванню ТСК справи нападів на громадських активістів знаходилися під постійним парламентським контролем, що дозволило мінімізувати ризик поховання їх розслідування з боку слідчих органів.

У звіті ТСК, який було затверджено Верховною Радою в липні 2019 року, вказані недоліки та провали правоохоронних органів під час розслідування справ нападів на громадських активістів.

Проте зі сторони правоохоронців не було зроблено жодного висновку зі звіту ТСК. Замовники цих нападів продовжують перебувати на волі, жодного відповідального за саботаж розслідування цих нападів не було притягнуто до відповідальності, а потерпілі мають небезпідставні побоювання, що найближчим часом ці справи почнуть просто закривати. Лише активний контроль зі сторони парламенту дозволить уникнути цих ризиків та довести розслідування нападів на громадських активістів до логічного закінчення – покарання всіх замовників!

У зв'язку з викладеним вище, вимагаємо від депутатських фракцій Верховної Ради України ІХ скликання створити нову Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та нападів на інших громадських активістів з терміном діяльності – 1 рік!"

Підписали звернення:

Правозахисна Ініціатива
ZMINA. Центр прав людини
Center for Civil Liberties / Центр Громадянських Свобод
ВГО Автомайдан
Opir.org
Крим_ SOS
Лабораторія законодавчих ініціатив/Agency for Legislative Initiatives
Українська школа політичних студій/Ukrainian school of political studies
Центр Політико-Правових Досліджень
Фундація Регіональних Ініціатив – ФРІ
Ініціатива "Хто замовив Катю Гандзюк?"
Рух ЧЕСНО
ГО Центр UA
Центр Протидії Корупції
Statewatch
Медійна ініціатива за права людини
Харківський антикорупційний центр
Школа Медіа-Патріотів
ДемАльянс
ГО Небайдужі
ЗахисТИ – мережа колективної безпеки
Truth Hounds
УНЦПД
ГО "Ла Страда-Україна"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: