fbpx
Сьогодні
14:01 30 Сер 2019

Найбільше на вибори витратив "Голос", найменше - "Слуга народу", - дослідження

Фото Reuters

Один голос виборця найдешевше обійшовся "Слузі народу", найдорожче – партіям "Факел", "Незалежність" та "Самопоміч", які так і не потрапили до Верховної Ради й не отримають держфінансування.

Про це повідомили у ГО "Чесно".

Громадські активісти підкреслюють: цьогорічна виборча кампанія знову підтвердила правило, що великі витрати не є гарантією перемоги у виборах.

Так, усі 5 політичних сил, які пройшли до ВРУ, входять до групи з 8-ми партій, котрі витратили на кампанію найбільше коштів – понад 60 мільйонів гривень. Однак зі схожими бюджетами переможці виборів одержали різні результати. Особливо це видно з фінансових звітів "Слуги народу" та "Голосу".

"Слуга народу" офіційно витратила на кампанію 114,7 мільйона й отримала рекордний результат – 124 мандати за партійним списком. Отже, один мандат обійшовся партії в 925 тисяч гривень. А от "Голос" майже з такими самими витратами (105,7 мільйона) одержав у Раді лише 17 мандатів за списком. Відтак 1 мандат коштував "Голосу" понад 6,2 мільйона гривень, що є рекордним значенням у цій ВРУ. Решті партій мандат обійшовся значно дешевше.

При цьому структура видатків у всіх партій-переможниць приблизно однакова.

У всіх 5-ти політсил найбільшими є витрати на телерекламу – від 61% у "ЄС" до 86% у "Батьківщини". Друга стаття видатків теж у всіх партій однакова – зовнішня реклама, на яку витрачали від 9% до 20% коштів.

Цікаво, що лише у двох політсил чітко зафіксовано чималі видатки на рекламу в соцмережах. Ідеться про "Європейську солідарність" і "Голос", у яких це третя за обсягом стаття витрат – 6,6% та 5,8% відповідно. Решта партій, котрі пройшли до парламенту, або взагалі не задекларували видатків на соцмережі, або зазначили у звіті незначні суми.

Якщо ефективність кампанії для парламентських партій можна визначити, підрахувавши вартість мандата, то для решти політсил, які намагалися потрапити до Ради, її можна виміряти завдяки обчисленню "вартості" голосу.

Найдорожчою кампанія вийшла для партій "Факел" і "Незалежність". Вони обидві в розрахунку на один отриманий голос виборця витратили понад 800 гривень. До трійки лідерів за обсягом витрат на одного виборця потрапила й "Самопоміч". Витративши на кампанію понад 30 мільйонів гривень, вона одержала лише 91,6 тисячі голосів.

Нагадаємо, учора відбулося перше засідання нової ВР.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: