fbpx
Сьогодні
10:51 02 Сер 2019

Горбачов прокоментував анулювання договору про ядерне озброєння, котре він підписав разом із Рейганом

Колишній і єдиний президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) веде до руйнування принципів стратегічної стабільності і до нової гонки озброєнь.

Про це повідомляє "Сьогодні".

"Цей крок США веде до непередбачуваності світової політики і хаотичного її розвитку", – сказав Горбачов.

"Припинення дії договору навряд чи буде корисно для світової спільноти, цей крок веде до підриву безпеки не тільки в Європі, але і у всьому світі", – додав він.

"Все ще були надії на наших партнерів, які, на жаль, не виправдалися. Я думаю, що тепер всім стало ясно, що завдано удар по стратегічній безпеці", – сказав Горбачов.

На думку екс-президента СРСР, який був ініціатором договору і підписав його в 1987 році разом президентом США Рональдом Рейганом, "треба сконцентруватися сьогодні на збереженні останньої опори глобальної стратегічної безпеки – Договору СНО".

Довідка: ДРСМД 1987 року підписали лідер СРСР Михаїл Горбачов та президент США Рональд Рейган. Документ забороняв обом ядерним наддержавам володіти наземними ракетами радіусом дії від 500 до 5000 км. Фактично підписання цього договору вивело світ зі стану "холодної війни".

Восени 2018 року президент США Дональд Трамп заявив, що Росія порушує умови ДРСМД, і в цій ситуації його збереження не вигідне Сполученим Штатам.

У грудні держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії, зажадавши протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, що, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує ДРСМД.

2 лютого Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором і почали процес виходу з нього. Незабаром після цього президент Росії Владімір Путін призупинив зобов'язання Росії щодо договору. РФ послідовно заперечувала усі звинувачення США.

А сьогодны, 2 серпня, США повністю завершили вихід із Договору.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: