fbpx
Сьогодні
09:59 31 Лип 2019

Сьогодні – рік з дня нападу на Катерину Гандзюк

31 липня 2018 року активістку, в.о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла. Гандзюк перенесла кілька операцій, але 4 листопада 2018 року померла.

Катерина Гандзюк упродовж життя вела активну громадсько-політичну діяльність, боролася проти "руської весни", збирала гроші переселенцям та допомогала розвивати спорт на селі.

Вона народилася 17 червня 1985 року у місті Херсон. Закінчила Херсонський державний університет та Київський національний економічний університет. У 2016 році навчалася в Національній академії державного управління при Президентові України. З 2003 року була активісткою партії "Батьківщина" та очолювала обласну громадську організацію "Батьківщина молода". У 2004 році була активною учасницею Помаранчевої революції. А за два роки стала депутатом Херсонської облради. Була співзасновницею Агенції громадянської журналістики "МОСТ" та сайту most.ks.ua. Сайт став майданчиком, що висвітлював проблеми місцевої політики. Згодом сайт сконцентрувався на моніторингу державних закупівель.

Батько вбитої активістки Катерини Віктор Гандзюк  вважає, що його донька загинула на війні за Україну, як і бійці, які захищають країну на Донбасі.

Віктор Гандзюк згадав моменти трагічного дня в інтерв'ю ВВС-Україна.

батько Гандзюк

Фото ВВС

"Був чудовий літній ранок, прийшов на роботу, готувався до складної операції. Раптом дзвінок від колег, дуже коротко мені сказали: "Опік, до 40% тіла, очевидно, кислотою, стан дуже важкий". Далі — страх за життя Каті, адже сірчана кислота викликає розпад еритроцитів крові та людина може померти у першу добу — від ниркової недостатності або від шоку. Застав її в дуже важкому стані. Вона була вся забинтована, сильний набряк обличчя, дуже страждала від болю. Наступного дня транспортували літаком ДСНС до Києва", – розповів чоловік.

Наступні 3 місяці, як зізнався батько, були страшними для Катерини.

"Вона була в горизонтальному положенні на твердому ліжку, дивилася в стелю. Температура в кімнаті, за інструкцією, мала бути 37 градусів — тобто весь час було дуже спекотно. Катя перенесла 14 важких операцій. І кожна додавала рану, адже висікалася частина шкіри й її пересаджували на рану, звідки вирізали мертву тканину. На момент смерті ранова поверхня у неї досягала 80% тіла", — розповів Віктор Гандзюк.

У дівчини був нестерпний біль, наркоз під час перев'язок, лихоманки з високою температурою.

"Їй не можна було рухатися. Коли брали шкіру з однієї кінцівки, то її фіксували — було таке, що протягом декількох тижнів Катя лежала розіп'ята і прив'язана до спеціальних підставок. Не могла ні почухатися, ні взяти телефон", — розповів чоловік.

Катерина лише декілька разів за 3 місяці сиділа.

"Мріяла стати на ноги і пройтись, дуже хотіла вийти на вулицю. На жаль, цього не сталося. Вона завжди запитувала: "Тату, я виживу?". – Говорив: "Так".

Віктор Гандзюк перерахував, із якими б травмами довелося мучитися доньці, якби вона залишилася живою.

"Вона, бідна, так і не дізналася, що якби вижила, то у неї ніколи не було б волосся. Я не сказав їй цього. У неї не працювала б ліва рука. Не рухалася б голова, адже на шиї сформувалися дуже жорсткі рубці. Не було б молочної залози. Вона ніколи не змогла б ходити без панчіх або в одязі з короткими рукавами, не могла б оголити шию. А це молода красива жінка".

В останні дні у Катерини перестало закриватися ліве око через рубці.

"Як лікар я бачив все це, і бачив результати дослідження її тіла після смерті — можу сказати, що Катя вела себе героїчно. За всіх цих ран і внутрішніх змін в організмі вона ще намагалася триматися, просила комусь зателефонувати, цікавилася політикою. До останнього хотіла вижити. Але травми були несумісні з життям", — сказав батько активістки.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2294198997507250&id=100007515160271

Хто замовив Катю Гандзюк

Фото Facebook Хто замовив Катю Гандзюк?

гандзюк

Сьогодні активісти опублікували відповідне фото, яке супроводили таким текстом: "Рік з дня нападу на Катю Гандзюк. На стіні міськради в Херсоні проступив напис. Так і буде. Ми не зліземо".

Нагадаємо, Покровський суд Дніпропетровщини виніс вирок виконавцям нападу на Катерину Гандзюк. Оскільки 5-ро фігурантів уклали угоди зі слідством, їх визнали винними не в убивстві, а завданні тяжких тілесних ушкоджень – їм дали від 3 до 6 років. Проте вироку замовникам досі немає.

Раніше повідомлялося, що батько Гандзюк зустрівся із Зеленським.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: