fbpx
Сьогодні
19:23 23 Лип 2019

Єдиною державною мовою є українська, - Разумков

Лідер партії "Слуга народу" Дмитро Разумков розповів, про переваги надання офіційного статусу російській мові на окупованих територіях.

Про це повідомив Дмитро Разумков у інтерв'ю, повідомляє РБК-Україна.

За словами Разумкова, ініціатива голови Офісу президента Андрія Богдана щодо надання офіційного статусу російській мові на окупованих територіях, не суперечить Мінським домовленостям.

"По-перше, вона не суперечить Мінським домовленостям. По-друге, це питання потрібно буде обговорювати. Єдині червоні лінії, які були накреслені й озвучені президентом, це те, що єдиною державною мовою в нашій країні є українська мова. Це ми не обговорюємо", – сказав він.

Крім того, зазначив, що діалог щодо більш глибокого використання російської мови, ніж на інших територіях країни можливий. Адже, за словами Разумкова, це відповідає Європейській хартії про мови та не суперечить українській Конституції.

У відповідь на зауваження журналіста, що така ж аргументація звучала при ухваленні "закону Ківалова-Колесніченка" у 2012 році сказав:

"Тоді, слава богу, не було війни, і тоді це носило інший характер. Це була не спроба знайти точки, за якими можна об'єднати суспільство, а це, на жаль, використовували як точку, навколо якої можна зібрати свій електорат. Тому мені, якщо чесно, навіть прикро, що ви порівнюєте мене з представниками колишніх політичних еліт".

Поза тим, Разумков наголосив, що ми повинні йти на діалог задля примирення, а питання мови – це один з чинників, який допоможе це здійснити.

"Це не порушує національні інтереси й ні в якому разі не ставить під сумнів питання про державну мову. Говорити, що Андрій (Богдан – ред., ) був не правий, теж не правильно".

Щодо 2012 року, Разумков зауважив, що під час тогочасних виборів питання мови було штучною больовою точкою та технологією.

"Сьогодні ж це спроба закінчити війну і повернути людей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях".

Разумков додав, що людей можна повернути тільки духовно і ментально, а мовна проблема інспірована політиками.

Нагадаємо, що Разумков назвав критерії для кандидатів на посади в Кабмін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: