fbpx
Сьогодні
20:00 21 Лип 2019

Вибори в Раду: національний екзит-пол оприлюднив перші результати

Фото Reuters

На позачергових виборах до Верховної Ради, які відбулися 21 липня, із значним відривом лідирує «Слуга народу».

Про це йдеться у результатах національного екзит-полу.

Прохідний рейтинг виглядає так:

"Слуга народу" – 43,9%.

"Опозиційна платформа – За життя" 11,5%

"Європейська солідарність" – 8,9%

"Батьківщина" –   7,6%

"Голос" – 6,3%

Остаточні дані екзит-полів станом на 20:00 будуть о 23:00.

За попередніми оцінками, партія Зеленського отримає 126 мандатів, Віктора Медведчука — 33, Петра Порошенка — 26, Юлії Тимошенко — 22, Святослава Вакарчука — 18.

Член Наглядової Ради Національного екзит-полу'2019 Андрій Горбачик зауважив,  що екзит-пол на парламентських виборах суттєво  відрізняється від екзит-полу на президентських, де була конкуренція між двома кандидатами.

«Тут є бар'єр для проходження в Раду у 5%, і зрозуміло, що різниця між 4,9% і 5,1%  не велика, на перший погляд, кількісно,  але якісно вона драматична, – пояснив Андрій Горбачек. –  Бо в першому випадку партія не потрапляє в парламент, а з 5,1% потрапляє. Вибіркові дослідження не можуть забезпечити точності такого ґатунку –  в одну десяту.  Ми сподіваємося, що наші дані показуватимуть тенденцію, але остаточний результат – це буде результат справжнього підрахунку», – акцентував соціолог.

Національний екзит-пол (НЕП) проводиться за методологією «таємного голосування», що забезпечує таємність голосування і більшу точність результату.

Скількох опитали

Екзит-пол охоплює дільниці у чотирьох великих регіонах: Південь, Центр, Захід, Схід, окрім окупованих територій та спецдільниць (лікарні, тюрми, військові частини тощо), де організувати опитування було би вкрай складно.

Для опитування обрали випадковим чином 300 дільниць, їхня частка в тому чи іншому регіоні відповідає його частці населення.

Опитають близько 13 000 респондентів, приблизно по 43 респондента на виході з кожної дільниці. Точна цифра залежатиме від явки виборців.

Опитування проводять 800 інтерв'юерів (по 2-3 на дільницю), які пройшли спеціальне навчання тамають спеціальні бейджі з символікою Національного екзит-полу.

Учасники екзит-полу прогнозують, що похибка не перевищить 2,5% для лідерів і буде в межах 0,5–1% для інших партій.

Нагадаємо, що у неділю в Україні проходили позачергові вибори до Верховної Ради.

Виборчі дільниці відкрилися о 8 годині ранку і працювали до 20 вечора.

Виборцям, які голосують за місцем реєстрації, видадули два бюлетені — для голосування за список партії та за кандидата по мажоритарному округу. Тим, хто тимчасово змінив місце голосування – лише один бюлетень для голосування за список партії.

Законодавством встановлено 5%-ий прохідний бар'єр і змішану систему голосування: 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а інші 199 – за мажоритарною системою в одномандатних округах.

У "мажоритарників" мало би бути теж 225 округів, однак 26 округів розташовані на терориторіях, тимчасово окупованих російсько-терористичними військами. Тому відповідно до частини 5 статті 8 закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" вибори в Автономній Республіці Крим (округи 1-10) і Севастополі (округи 224, 225), а також в дев'яти округах Донецької (41-44, 53-56, 61) і п'яти округах Луганської (104, 108–111) областей не проводитимуться.

Таким чином, до ВР загалом буде обрано 424 депутати замість звичних 450.

Вибори виключно за партійними списками, нагадаємо, в Україні проходили лише двічі: 2006 та 2007 року.

За даними ЦВК, всього за партійними списками балотуються 2746 кандидатів, за мажоритарними округами – 3085 кандидатів.

На виборах зареєстровано 1 719 офіційних спостерігачів: від 21 міжнародної організації – 1 602, від 12 іноземних держав – 117 спостерігачів.

280 922 українців тимчасово змінили місце голосування на виборах.

До 5 серпня Центральна виборча комісія має встановити результати виборів, а до 10 серпня їх мають оприлюднити в офіційній пресі.

До 9 вересня 2019 року включно Рада має зібратися на своє перше засідання.​

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: