fbpx
Сьогодні
16:35 19 Лип 2019

"Самопоміч" звернулася до КСУ із закликом визнати закони про особливий статус Донбасу неконституційними

Парламентська фракція "Самопоміч" зібрала 53 із 45 потрібних підписів народних депутатів і подала сьогодні подання до Конституційного Суду щодо визнання неконституційними законів про особливий статус Донбасу та про амністію колаборантів і найманців.

Про це партія повідомляє на офіційному сайті.

"Це (ухвалення законів, – ред.) було зроблено на виконання угоди з дияволом – Мінських угод. І з порушенням закону – за зачиненими дверима і з вимкнутим табло в залі парламенту", – наголошує віце-спікерка парламенту Оксана Сироїд.

Відповідно до цих законів, окупованій частині Донбасу надається широка автономія з правом на власні суди, збройні формування та міжнародну політику, а бойовикам надається амністія.

"Ми розуміємо, що наступний парламент може бути неспроможним протистояти особливому статусу так, як протистояла "Самопоміч" його закріпленню в Конституції. Тому ми звертаємося до Конституційного Суду, щоб ці закони визнати неконституційними і скасували їх", – пояснює Сироїд.

Як ідеться в поданні, ці закони сукупно порушують 26 статей Конституції України. Найбільшу загрозу, за думкою фракції, вони несуть принципам незалежності, суверенітету, унітарності, а також праву на місцеве самоврядування.

Нагадаємо, "Самопоміч" повним складом проголосувала за прийняття Виборчого кодексу, на противагу іншим фракціям.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: