fbpx
Сьогодні
10:08 02 Чер 2019

Екоактивістка Грета Тунберг покине школу заради боротьби за захист клімату

Шведська екологічна активістка Грета Тунберг цілий рік не відвідуватиме школу, а зосередиться на громадській діяльності.

Після дев'ятого класу 16-річна школярка має намір повністю зосередитися на боротьбі за захист клімату, повідомляє DW.

Відзначається, що у вересні Грета Тунберг збрається взяти участь в саміті Організації Об'єднаних Націй з питань клімату в Нью-Йорку, а в грудні – у всесвітній конференції із захисту клімату в столиці Чилі Сантьяго.

Сама Тунберг сказала, що вона не хвилюється щодо школи і через рік просто перейде в гімназію. Згідно із системою освіти у Швеції, Тунберг у серпні цього року мала б вступити до нового навчального закладу для продовження освіти. У Швеції обов'язкове шкільне навчання триває протягом перших дев'яти класів.

Як відомо, Грета Тунберг – ініціаторка екологічного руху, який отримав назву Fridays for Future ("П'ятниці заради майбутнього").

Нагадаємо, 16-річна шведка Грета Танберг з кінця серпня по п'ятницях прогулювала шкільні заняття. Замість них вона йшла до будівлі шведського парламенту з плакатом "Шкільний страйк за клімат". Дівчинка закликала чиновників сприяти зменшенню шкідливих викидів в атмосферу, як того вимагає Паризьке кліматичну угоду.

Спочатку школярка планувала страйкувати до виборів в парламент на початку вересня, проте потім вирішила продовжити ці акції. Її запросили виступити на Конференції ООН з питань клімату в грудні минулого року і на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Грета надихнула школярів в різних країнах, і вони стали в останній будній день тижня виходити на протести під хештегом #FridaysForFuture.

Журнал Time визнав Грету однією з найвпливовіших підлітків 2018 року.

Також Грета Танберг номінована на Нобелівську премію миру.

15 березня 2019 пройшла перший Всесвітній страйк за клімат, в якому по всьому світу брало участь 1,4 мільйона осіб. Наступна глобальна акція відбулася перед літніми канікулами, 24 травня. У різних куточках світу вийшли майже 1,5 мільйона підлітків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: