fbpx
Сьогодні
21:22 20 Тра 2019

Хто нині відповідає за звільнення полонених? Правозахисники б'ють на сполох через масові звільнення

П'ять років високі чиновники переконували, що працюють щодня заради звільнення полонених, і в один день зникли всі.

Про це пише Медійна ініціатива за права людини.

"Спочатку з посади пішов заступник глави АП, до компетенції якого належав напрям роботи по звільненню полонених, Валерій Кондратюк. Він розпочинав створення при АП інституту уповноваженого зі звільнення, але процес так і не закінчив, бо влада змінювалась. Вже напередодні інавгурації звільнилась з посади уповноважена президента з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі та представник гуманітарної підгрупи у Мінську Ірина Геращенко. До того вона вже кілька тижнів говорила родичам полонених, що для них вона не має новин, бо в Україні нова влада. Останні кілька днів не відповідає на дзвінки і керівник об'єднаного центру зі звільнення заручників Юрій Качанов. А після заяви про звільнення керівника СБУ Василя Грицака чи захоче брати трубку взагалі?", – пишуть правозахисники.

За їх словами, такий підхід можна назвати безвідповідальним. Бо звільнення полонених – процес гуманітарний, а не політичний. Звісно, в ідеалі. Але п'ять років високі чиновники переконували, що працюють щодня заради звільнення. І так в один день зникли всі.

"Знаєте, хто залишився? Так, Віктор Медведчук. Нині, напередодні дострокових парламенських виборів, йому вигідно зробити те, що він обіцяв останні півтора року – звільнити людей. Звільнити він їх міг і раніше, але тоді ця перемога не належала би лише йому. Нині ж усі політичні дивіденди отримує лише він", – пишуть активісти.

"Розуміємо, що родичам полонених і заручників, насправді, все одно, хто зможе домогтися звільнення – Порошенко, Медведчук чи навіть Зеленський. Просто усі ці роки вони вірили, що держава своїх не кидає. А тепер телефони мовчать…", – підсумовують правозахисники.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: