fbpx
Сьогодні
19:33 14 Тра 2019

Голову КСУ Шевчука звільнили з посади судді

В апараті Конституційного суду України, судді прийняли рішення звільнити главу Станіслава Шевчука з посади судді КСУ.

Шевчука звільнили після розгляду висновку комісії з питань регламенту та етики щодо можливих порушень з боку голови суду, повідомляє "Дзеркало тижня".

Згідно з поданим раніше висновком, комісія прийшла до висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука Станіслава Володимировича з посади судді Конституційного суду "у зв'язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим і системним нехтуванням своїми обов'язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду України і виявила його невідповідність займаній посаді".

Цю інформацію також повідомляється в Телеграм-каналі Insider.

Зазначається, що засідання відбувалось у закритому режимі. "За" під час таємного голосування проголосувало 12 осіб.

Раніше сьогодні, судді Конституційного суду висловили недовіру голові органу Станіславу Шевчуку.

За даними "Української правди", колеги Шевчука хотіли таким чином переконати його самостійно піти з посади.

Водночас, висловлення недовіри не передбачене законом "Про Конституційний Суд", як і право суддів звільняти свого голову.

Законом прописана єдина процедура дострокового звільнення голови суду: у разі подання ним відповідної заяви та підтримки колег.

Через те, що Шевчук не хоче залишати посаду голови, члени КС планують взятись за його звільнення з посади судді загалом.

Відповідно до закону, для звільнення судді КС необхідно щонайменше дві третини голосів колег.

У законі також йдеться, що підставами для звільнення може бути стан здоров'я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов'язками чи подання заяви за власним бажанням.

Як повідомляє "Дзеркало тижня", за недовіру проголосували більшість суддів КС.

Вони підтримали висновок комісії з питань регламенту та етики, яка прийшла до висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука з посади судді нібито через істотний дисциплінарний проступок, грубе і системне нехтуванням своїми обов'язками.

Сам висновок комісії не був оприлюднений.

Станіслав Шевчук прийняв присягу судді Конституційного Суду 13 березня 2014 року. 21 лютого 2018 року він був обраний Головою Конституційного Суду України.

Згідно з новим законом про КСУ, судді повинні обрати нового голову протягом одного місяця.

Нагадаємо, глава Конституційного суду необхідний для інавгурації новообраного президента: саме він приводить главу держави до присяги, оголошує, що обранець виконав всі необхідні вимоги і вручає йому присягу президента України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: