fbpx
Сьогодні
19:49 29 Бер 2019

У Данії створили перший у світі гендерно нейтральний голос

Вчені з Данії створили перший у світі гендерно нейтральний голос і назвали його Q.

Новий голос створили у межах ініціативи для запобігання гендерної сегрегації в технологіях. Це спільний проект агентства Virtue з фестивалем Copenhagen Pride, передає Громадське.

Q став альтернативою діджитал-помічникам, які здебільшого мають жіночі голоси та імена, як от Alexa та Siri.

"Оскільки платформи з підтримкою голосу стають все більш поширеними в нашому житті, технологічні компанії продовжують використовувати свою технологію голосового зв'язку відповідно до сценаріїв, в яких, на їхню думку, споживачі будуть відчувати себе більш комфортно, приймаючи й використовуючи її", — зазначили в Virtue.

Щоб досягнути ефекту нейтральної гендерності, вчені записали 5 різних голосів (чоловічих та жіночих) і обробили їх у спеціальній програмі. Отриманий результат протестували на 4600 людях, яких просили оцінити гендер голосу за шкалою від 1 (Чоловічий) до 5 (жіночий). Після цього вчені виявили найбільш складний для гендерної ідентифікації голос, скоригували його спеціальними цифровими алгоритмами і взяли вийшов діапазон за інтонаційну основу.

"Технології повинні ґрунтуватися на нових культурних істинах, а не на застарілих. Використовуючи дані та інформацію з нашої глобальної мережі, ми знайшли унікальну можливість для просування технології, яка стає все більш поширеною в нашому повсякденному житті. Q — це голос жодної людини, а голос багатьох — тих, хто борються за інклюзивне майбутнє для кожного ", – зазначили у Virtue.

Нині Virtue і Copenhagen Pride працюють над можливістю впровадження голосу у різних сферах. Розробники сподіваються, що в майбутньому гендерно нейтральний голос використовуватимуть у суспільній сфері (наприклад, озвучуватимуть станції метро).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: