fbpx
Сьогодні
23:55 23 Бер 2019

NASA запустить гелікоптер на Марс у 2020 році

Фото NASA

У NASA оголосили про запуск невеликого гелікоптера на поверхню Марса. Апарат повинен потрапити на Червону планету у 2021-му і стане першим дослідним гелікоптером за межами Землі.

Перший автономний міні-гвинтокрил запустять під час місії NASA Марс 2020 в середині 2020-го, передає Space.com. За планом, літальний апарат має потрапити на поверхню сусідньої планети у лютому 2021-го.

Марсіанський гелікоптер важить всього 1,8 кг і має довжину лопатей в 1,2 метра. Апарат сконструйований на кілька запусків на поверхні Марса, що триватимуть не більш ніж 90 секунд і дозволять йому пролетіти від 100 м до 1 км. При цьому максимальна висота, на яку зможе піднятися гвинтокрил, становить 5 м.

Повідомляється, що головна проблема функціонування літальних апаратів на Марсі – це розріджена атмосфера планети. Політ прямо над поверхнею Марса прирівнюють до польоту на 30 км над рівнем моря на Землі, що майже у два рази вище, ніж можуть літати гелікоптери.

Дві лопаті будуть розкручуватися до 2,4 тис. оборотів на хвилину, в той час як частота обертання гвинта гелікоптера Мі-8 становить приблизно 200 оборотів на хвилину.

Марсіанський гвинтокрил також не матиме на борту ніякого дослідницького обладнання. Апарат укомплектують лише однією кольоровою камерою з високою роздільною здатністю, за допомогою якої вчені і вивчатимуть важкодоступні для марсоходів місця на поверхні планети.

"Перший політ марсіанського гелікоптера буде представляти версію першого літака братів Райт Kitty Hawk на іншій планеті та відкриття нової ери", – говорить керівник проекту Сьюзен Гортон.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: