fbpx
Сьогодні
10:27 16 Бер 2019

З 1 квітня в Україні стартує призов в армію: кого заберуть і що буде за ухилення

Згідно з відповідним указом президента, з 1 квітня по 30 червня, а також з 1 жовтня по 31 грудня 2019 року у всіх областях України буде проходити набір на строкову військову службу.

Кого будуть закликати

На військову службу до лав ЗСУ будуть призиватися "придатні за станом здоров'я до військової служби громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу".

Термін служби в армії, відповідно до закону "Про військовий обов'язок і військову службу" для юнаків, які не мають вищої освіти, становить 18 місяців, для тих, хто має ступінь спеціаліста або магістра – 12 місяців.

Незважаючи на підвищення призовного віку до 20 років, юнаки 18-19 років мають можливість за бажанням пройти службу в армії на контрактній основі.

Призовна кампанія у разі необхідності протягом року може бути продовжена на підставі указу президента.

Крім того, чинне законодавство дозволяє главі держави оголосити дострокові і додаткові заклики строковиків.

Порядок

У разі, якщо громадянин отримав повістку з військкомату, він зобов'язаний прибути на призовну дільницю у строк, зазначений у повістці. Неотримання порядку з якихось причин не є підставою для ігнорування призову, так що після оголошення про початок нового призову в армію, військовозобов'язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Ухилення

Поважними причинами неявки у військкомат можуть вважатися лише форс-мажорні ситуації, серед яких: смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідусі, бабусі), стихійне лихо, хвороба призовника.

А за неявку у військкомат передбачений штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення і 170-255 гривень – за повторне порушення. Кримінальна відповідальність за ухилення від військової служби може настати за статтею 335 КК і передбачає обмеження волі до трьох років.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: