fbpx
Сьогодні
18:07 06 Лют 2019

За 13 років статус закордонного українця отримали 10 тисяч осіб

З 2006 року по кінець 2018 року статус закордонного українця отримали 10 322 іноземці та особи без громадянства.

Про це йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ на запит ГО "Європа без бар'єрів".

Зокрема, у 2018 році цей статус отримали 567 осіб, у 2017 – 481, у 2016 – 664. Найбільша кількість осіб отримувала статус закордонного українця у 2008 і 2013 роках – 1274 і 1184 відповідно. Найменше нових закордонних українців з'явилося 2015 року – лише 185.

акон про статус закордонного українця було ухвалено 2004 року, а перші рішення про надання статусу – 2006-го.

Для порівняння – Карту поляка з 2008 по 2017 рік отримали понад 100 тисяч українців і близько 120 тисяч білорусів.

"Навіть після 10 років існування статус закордонного українця та переваги, які він надає, залишається маловідомим документом – як серед українців за кордоном, так і серед представників державних служб в Україні, які стикаються з власниками цього статусу, і не знають, які права він дає. Крім цього, самі ці переваги – безкоштовна вища освіта, право на дозвіл на постійне проживання поза квотою імміграції, право на довгострокову візу, хоча і відчутні, але все ж менші, ніж, наприклад, у польського аналогу – Карти поляка", – розповіла виконавча директорка ГО "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко.

На думку експертів "Європи без бар'єрів", українські органи влади, і передусім, МЗС, повинні активніше провадити політику інформування про можливість стати "закордонним українцем". Крім того, можливо, сам цей статус потребує реформування в бік розширення можливостей, які отримують його власники.

Довідка. Згідно з законодавством, закордонний українець – це особа, яка є громадянином іншої держави або особою без громадянства, і має українське етнічне походження або походить з України. Такі особи можуть звернутися до Міністерства закордонних справ, щоб отримати посвідчення закордонного українця. Посвідчення дає низку переваг порівняно зі "звичайними" іноземцями – право на безоплатну вищу освіту (у рамках квот), право на отримання посвідки на постійне проживання поза рамками імміграційних квот, для візових країн – право на отримання 5-річної візи, спрощену процедуру отримання громадянства, працевлаштування тощо.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: