fbpx
Сьогодні
09:18 04 Лют 2019

Міністр юстиції Естонії: Росія повинна відшкодувати збитки за радянську окупацію країни

Естонія повинна офіційно вимагати від Росії відшкодувати збитки за радянську окупацію.

Про це написав міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу в газеті Eesti Päevaleht, повідомляє Європейська правда.

"Ми відзначаємо річницю Тартуського миру. Ми з відданістю згадуємо про сміливість естонських солдатів і дипломатів, які будували свою державу. Для Естонії мирний договір, по суті, закінчився перемогою. Друга стаття мирного договору, згідно з якою Росія назавжди відмовляється від своїх привілеїв щодо Естонії, дійсна і зараз", – вважає Рейнсалу.

Тартуський мир – це не просто "якесь історичний питання", підкреслює міністр.

"Дотепер конституційно діє і визначена в Тартуському мирному договорі лінія державного кордону, до укладення між країнами інших домовленостей. У той же час, нещодавно були озвучені питання, що викликають занепокоєння, з приводу правової спадкоємності в зв'язку з Тартуським мирним договором", – пише він.

"По-перше, питання про права нащадків оптантів. Право на оптацію виходило з мирного договору. Проте, питання абхазьких естонців до сих пір не вирішено", – зазначив Рейнсалу, закликавши до "здорового тлумачення" Тартуського мирного договору.

"Ті, хто сьогодні вимовляють святкові промови про важливість Тартуського миру, не повинні забувати, що правова наступність не може бути вибірковою. Радянський Союз окупував Естонію, порушивши саме Тартуський мир. Його правонаступниця Росія повинна це визнати, і за фактом вона, виходячи з міжнародного права, зобов'язана відшкодувати заподіяну нею шкоду", – переконаний Рейнсалу.

За його словами, Естонії сьогодні слід ще раз підтвердити, що у її зовнішньополітичних інтересах – керуватися при розгляді питання про кордон діючої другої статті Тартуського миру і дією правової спадкоємності.

"Пам'ятаючи про деякі практичні проблеми, що виникли, ми повинні офіційно заявити про це Росії, світовій громадськості і самим собі", – додав він.

Тартуський мирний договір між РРФСР та Естонією, — угода, укладена між Радянською Росією й Естонією 2 лютого 1920 року у місті Тарту, після завершення бойових дій Естонської визвольної війни, під час якої Збройні сили Естонської Республіки за сприяння Північно-Західної армії, Британського військово-морського флоту, фінських, шведських і данських добровольців протистояли на північно-західній території колишньої Російської імперії збройним силам Радянської Росії (з листопада 1918 до грудня 1919 року).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: