fbpx
Сьогодні
16:27 16 Січ 2019

Асоціація "Укртютюн" закликала уряд активізувати боротьбу з нелегальним обігом сигарет 

За результатами дослідження TNS Україна, нелегальний обіг сигарет промислового виробництва в Україні демонструє стійку тенденцію до зростання. Його середньозважена доля за 2018 рік склала 4% від обсягу ринку.

Це майже вдвічі перевищує показник 2017 року (2,3 %) та майже в 4 рази – показник 2016 року (1,1 %). Минулого року через нелегальний обіг сигарет бюджет недоотримав понад 2 млрд грн надходжень від сплати акцизного збору та інших податків і зборів.

Найбільшими країнами-постачальниками незаконно ввезених на територію України сигарет є Білорусь, Молдова та Росія.

Разом з тим, 61% нелегального ринку складає продукція невстановленого походження. Це, переважно, сигарети, марковані стікерами "For Duty Free Only" замість акцизних марок – які реалізуються не в магазинах безмитної торгівлі. Найпоширенішими серед них є Marvel, Compliment, Marble та Jin Ling.

Ці сигарети можуть виявитись контрафактом українського виробництва, маркованим під незаконно ввезену іноземну продукцію.  Вони у великих обсягах вилучаються правоохоронцями на внутрішньому ринку, однак майже ніколи – на кордоні, при спробі їх незаконного ввезення в Україну.

23 серпня 2017 року Урядом було схвалено Стратегію у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року, яка мала на меті створити комплексний підхід до вирішення відповідної проблеми. Тим не менш, вона досі де-факто не діє через відсутність Плану заходів до Стратегії.

Стратегія є засадничим документом, який передбачає необхідність ухвалення Плану заходів з її реалізації. Однак минуло майже півтора року з дня її ухвалення, а проект Плану заходів досі не внесений на розгляд Кабміну – заявила генеральний директор Асоціації «Укртютюн» Валентина Хоменко. За її словами, українські посадовці всіх рівнів декларують наміри жорстко протидіяти нелегальній торгівлі, однак першочергові кроки затягуються на роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: