fbpx
Сьогодні
22:12 31 Гру 2018

Ізраїльські вчені винайшли екологічний пластик із планктону

Хіміки з університету Тель-Авіва розробили екологічний пластик, в основі якого лежать продукти обміну морських мікроорганізмів. Виробництво матеріалу не вимагає ґрунту і прісної води, які зазвичай необхідні для вирощування основи для екологічного пластику в промислових масштабах.

Зараз існує кілька заводів, які виробляють екопластик з рослин, здатний до розкладання. Однак для вирощування цих рослин потрібні ресурси – родючий ґрунт і прісна вода.

Ізраїльські вчені запропонували новий метод виробництва біопластику – з полімерів, які утворюють морські мікроорганізми в результаті харчування багатоклітинними водоростями. Створений вченими матеріал отримав назву полігідроксіалканоат – він дешевий у виробництві і повністю розкладається в ґрунті приблизно за два роки.

«Пластику потрібні сотні років, щоб повністю розкластися. Частинки цього матеріалу становлять загрозу для тварин і навколишнього середовища. Вирішенням цієї проблеми стане перехід на біопластики, під час виробництва яких не використовується нафта. Але біопластики також мають екологічну ціну: для вирощування рослин чи бактерій необхідні родючий ґрунт і прісна вода. Наша розробка вирішує цю проблему», – запевнили в університеті Тель-Авіва.

Найбільша проблема пластику в тому, що він не розкладається, а лише розкришується на мільйони дрібних часток. Британські біологи з останні кілька років досліджували вплив пластику на морських черепах з Атлантичного і Тихого океану. Виявилося, що у всіх черепах на світі всередині знаходяться синтетичні частинки пластику.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: