fbpx
Сьогодні
16:53 28 Гру 2018

Україна підписала декларацію про мобільність з нульовими викидами, - екоактивісти

Україна спільно з 41-єю країною підписала Декларацію з електромобільності.  Це відбулось під час міжнародних кліматичних переговорів ООН у польському місті Катовіце.

Про це "Рубриці" розповіла Ганна Гуз, координаторка транспортного напрямку Екодії.

Ініціатива Польщі і Великобританії має на меті досягти нульових викидів у секторі транспорту в рамках цілей Паризької Угоди за рахунок "революції в електромобільності"  .

Крім 42 країн, документ підтримало 1200 компаній з усього світу, міжнародні та неурядові громадські організації. Підписанти заявили про:

  • перехід на транспорт з нульовими викидами;
  • сприяння розвитку "зелених" перевезень для покращення здоров'я населення;
  • поліпшення стану якості повітря у містах та спільну роботу над розвитком екологічно чистого транспорту та технологій.

Ця декларація стала однією з перших спільних заяв держав-учасниць Конференції зі зміни клімату в Катовіце та вказала на високий пріоритет проблеми викидів від автотранспорту. І це не дивно – лише у 2017 році у країнах Європейського Союзу транспортний сектор спричинив 27% усіх викидів парникових газів.

Європейська комісія на початку цього року заявила, що в 130 містах двадцяти трьох країн ЄС якість атмосферного повітря не відповідає стандартам. Через це суд Європейського Союзу наклав санкції на Польщу та Болгарію. Наступними країнами можуть стати – Чеська Республіка, Німеччина, Іспанія, Франція, Італія, Угорщина, Румунія, Словаччина та Велика Британія. Європарламент також прийняв закон, що зобов'язує країни скоротити автомобільні викиди на 40% до 2030 року.

Так, електромобільність може знизити рівень викидів СО2 та інших забруднювачів, що спричинює транспорт. На відміну від звичайного авто, е-мобілі "харчуються" електроенергією, а не за рахунок бензину чи дизельного палива. Крім цього, вони не створюють шумове забруднення в містах: електроенергія зберігається в акумуляторі і не спричиняє шум під час розгону та заведення.

Але є одне але. Розвиток електромобільності може спричинити збільшення викидів парникових газів в секторі енергетики. Адже ріст електромобілізації збільшує попит на електроенергію, яка постачається за рахунок спалювання викопного палива. На жаль, е-мобілі не зменшують забруднення повітря від твердих частинок, що утворюються від стирання шин. Та й виробництво нових авто не можливе без шкідливого впливу на довкілля. Тому з розвитком електромобільності уряди країн повинні паралельно:

  • Використовувати відновлювані джерела для виробництва електроенергії;
  • Знижувати кількість транспорту на двигунах внутрішнього згоряння (ДВЗ);
  • Виконувати головні принципи сталої мобільності: розвиваючи громадський транспорт, велосипедну інфраструктуру та покращуючи пішохідну.

Декларація є хорошим орієнтиром для українського уряду щодо зниження викидів у транспортному секторі та розвитку електромобільності. Національна транспортна стратегія до 2030 року, що була прийнята в травні 2018, передбачає збільшення частки електротранспорту у внутрішньому сполученні до 75% і загальне збільшення частки використання електротранспорту та електромобілів.

Це означає, що в містах поступово покращуватиметься інфраструктура для користувачів електроавтівок, електроскутерів та електробайків – з'явиться мережа швидкісних підзарядок та зросте кількість місць пріоритетного паркінгу для електротранспорту. Серед громадського транспорту будуть вдосконалювати та розвивати мережу метро, тролейбусів, трамваїв та електробусів.

Підписана Україною Декларація з електромобільності не зобов'язує її до конкретних дій, а носить лише символічний характер. Тому для швидкого переходу на більш екологічний транспорт та покращення стану повітря в містах, громадськість має нагадувати  уряду про цю обіцянку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: