fbpx
Сьогодні
11:02 05 Гру 2018

Константинополь пропонує модель автокефалії УПЦ, яка виключає патріархат

Священний синод Вселенського патріархату опублікував статут, який пропонує Українській православній церкві.

Відповідну сторінку опублікувала агенція церковних новин Romfea.

Згідно з документом, УПЦ можуть сформувати за моделлю Критської церкви, де головою є митрополит, а не патріарх. Згідно церковних звань патріарх стоїть вище в ієрархії духовенства.

У ній також йдеться про ставропігію й отримання мирри лише з Константинополя. Синод затвердив цей статут наприкінці листопада.

Втім, директор Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України Ростислав Павленко сказав, що рішення щодо статуту Української церкви прийматиме її Собор.

"Синод Вселенського патріархату сформулював пропозиції щодо імплементації томосу про автокефалію у статут Церкви – які будуть розглянуті українськими архієреями", – написав Павленко.

Він також написав, що томоси, які надавали православним церквам останнім часом, знаменували постання незалежної Церкви. Павленко вважає, що український томос буде схожим.

Раніше Петро Порошенко дійшов згоди зі Вселенським патріархом Варфоломієм щодо єдиної помісної церкви та звернувся до Верховної Ради за підтримкою ідеї створення єдиної автокефальної церкви в Україні.

11 жовтня Вселенський патріархат скасував анафему щодо патріарха УПЦ КП Філарета і визнав анексію Київської митрополії Москвою незаконною.

Порошенко заявив, що Об'єднавчий собор українських церков відбудеться 15 грудня 2018 року.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: