fbpx
Сьогодні
09:06 16 Лис 2018

Японія обіцяє не розміщувати на Курилах бази США, якщо РФ віддасть їй острови

Японська влада веде перемовини з Росією про передачу їй частини Курильських островів на умовах, що там не буде військових баз США.

Про це передає Інтерфакс з посиланням на Asahi Shimbun.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе в ході переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що в разі передачі російською стороною частини Курильських островів там не буде розміщено військових баз США.

За словами видання, японський прем'єр підтвердив рішення про продовження переговорів з курильського питання, а також наголошує, що договір про безпеку з США не зобов'язує японську сторону розміщувати військові бази в будь-якому місці країни без згоди Токіо.

Таким чином, знімаючи проблему можливого розміщення американських військових на Курильських островах, у разі передачі територій Японії.

За даними Asahi Shimbun, в кінці 2016 року генеральний секретар Ради національної безпеки Японії Сетаро Яти не виключив можливість розміщення військових баз США в разі передачі Японії острова Шикотан і низки дрібних островів Малої Курильської гряди, що істотно ускладнило переговори з територіального питання.

Пізніше як генсек Ради національної безпеки, так і прем'єр Японії заявляли, що, якщо РФ передасть Японії частину островів, бази США там розташовуватися не будуть.

Asahi зазначає, що МЗС Японії проведе консультації зі США з цього питання для подальшого вирішення територіального питання.

Японія претендує на чотири південні острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. Позиція Москви полягає в тому, що Південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни, і російський суверенітет над ними сумніву не підлягає.

Відповідно до радянсько-японської декларації 1956 рока, що припинила стан війни між СРСР і Японією, СРСР погоджувався передати японській стороні острів Шикотан і гряду Хабомаї, однак тільки після укладення мирного договору між двома країнами, якого досі немає.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: