fbpx
Сьогодні
16:27 16 Лис 2018

Помер радянський дисидент та видатний вчений-біолог Жорес Медведєв

У Лондоні пішов з життя у 94 роки видатний вчений Жорес Медведєв.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на різні ЗМІ та письменника Семена Резника.

Жорес Медведєв народився в 1925 році в Тифлісі (нині Тбілісі). Його батько Олександр Медведєв був учасником Громадянської війни, бригадним комісаром Червоної армії, а в 1938 році був репресований і помер в таборі.

Медведєв в 1943 році був призваний до армії, брав участь у боях на Таманському півострові, був важко поранений і в тому ж році демобілізований по інвалідності.

Навчався в Московської сільськогосподарської академії, захистив кандидатську дисертацію з біології.

У 1962 році Медведєв написав публіцистичну книгу "Біологічна наука і культ особистості" – про історію радянського академіка Трохима Лисенка, яка на думку критиків знищила радянську генетику як науку.

Книга вийшла в самвидаві, і Медведєву довелося перейти в Інститут медичної радіології в Обнінську, створений Академією медичних наук.

У 1969 році його книга вийшла в США, після чого він був звільнений з поста завідувача лабораторією молекулярної біології в цьому інституті.

Він писав книги з критикою наукового співробітництва в СРСР, за що був примусово поміщений в психіатричну лікарню, і звільнений звідти після протестів радянських академіків письменників

В 1970-1972 роках вчений працював в Інституті фізіології і біохімії сільськогосподарських тварин в Борівському. Там він отримав запрошення на річну роботу в відділі генетики Національного інституту медичних досліджень у Лондоні, після від'їзду в Лондон його позбавили радянського громадянства і він залишився у Британії.

До 1990 року він працював старшим науковим співробітником Національного інституту медичних досліджень у Лондоні, основною темою його роботи стала геронтологія – наука про старіння організмів.

Після виходу на пенсію Медведєв займався публіцистикою, писав роботи з біології, генетики та історії.

Також в нього є брат-близнюк – відомий історик Рой Медведєв.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: