fbpx
Сьогодні
18:03 30 Жов 2018

Банківські сертифікати: у Раді пропонують ввести новий вид цінних паперів

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності пропонує парламенту прийняти за основу законопроект про фінансові інструменти банку №9034.

Про це повідомили у прес-службі парламенту.

Документ пропонує ввести банківські сертифікати – новий вид емісійних цінних паперів, які будуть випускатися банками.

Відзначається, що зручність використання банківських сертифікатів полягає в тому, що такий сертифікат поєднує в собі властивості банківського вкладу і цінного паперу. Передбачається, що банківські сертифікати можуть бути як процентними, так і обліковими.

Відповідні зміни передбачається внести до Господарського кодексу та ряд законів про цінні папери, фондовий ринок, про депозитарну систему, про інститути спільного інвестування тощо.

За словами першого заступника голови даного комітету Михайла Довбенко, у банківських сертифікатів кілька переваг у порівнянні з облігаціями та депозитами. Так, у порівнянні з депозитом – вищу ліквідність, простота оформлення, бездокументарна форма, можливість відчужити сертифікат до закінчення строку на вторинному ринку.

У порівнянні з облігацією реєстрація випуску відбувається протягом одного дня і не має значної кількості документації в порівнянні з тим, що облігація реєструється протягом 25 робочих днів, додав він.

"Банківський сертифікат – це перш за все результат двосторонніх домовленостей між банком та його клієнтом. Тобто такий інструмент створюється унікальний, може клієнт і банк створювати по суті інструмент у вигляді цінного паперу", – наголошується у повідомленні.

Очікується, що прийняття законопроекту сприятиме розвитку ринку капіталу через мобілізацію фінансових ресурсів та їх ефективного використання. Також він посприяє впровадженню нового виду фінансових інструментів банків в бездокументарній формі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: