fbpx
Сьогодні
Дослідження 17:21 27 Жов 2018

Індекс демократичності міст: лідером стали Чернівці, найнижчий показник у Житомира

Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень, в рамках проекту USAID «Громадяни в дії» оцінили демократичність процедур місцевих рад, в яких прописані можливості жителів впливати на процес ухвалення рішень.

Лідерами демократичності у 2018 році стали:

1. Чернівці – 90%.
2. Київ – 76%.
3. Хмельницький – 75%.
4. Львів – 70%.
5. Краматорськ – 66%.

Найнижчі показники демократичності виявились у Харкова (38%) та Житомира (29%).

Загальна середня якість місцевої демократії в 2018 році в обласних центрах – 55 %.

Експерти відмітили, що за останні два роки значна кількість міських рад розширила можливості для жителів управляти своїми містами. Покращення ситуації досягнуто за рахунок запуску в містах нових інструментів місцевої демократії – бюджетів участі та електронних петицій.

Так за два роки, 21 місто запустило бюджет участі, і ще 15 – е-петиції. Лише 4 міста запустило місцеві ініціативи, і 3 – громадські слухання.

Також відмічається загальний тренд на підвищення прозорості та підзвітності місцевого самоврядування громаді: покращились положення про звітування міського голови та депутатів (7 міст), положення про депутатські комісії (5 міст), а також регламент міської ради (7 міст).

Індекс демократичності міст

Загалом експерти проаналізували більше 300 рішень місцевих рад, і відмітили, що в 70 них протягом останніх 2 років вносились позитивні зміни, які розширюють можливості жителів впливати на процеси управління містом.

В порівнянні з 2016 роком, загальний середній рівень демократичності українських міст зріс на 17%. Найбільший прогрес зробили міські ради Києва, Львова, Хмельницького та Рівного.

В той же час, в окремих містах лишаються штучні бар'єри, які роблять майже неможливим скористатись інструментами місцевої демократії.

Так, для ініціювання громадських слухань в Чернігові потрібно зібрати 3000 підписів жителів (рекомендація – не більше 50), а щоб подати місцеву ініціативу в Кропивницькому – 19 000 підписів ( рекомендація – не більше 250).

Найгіршим врегульованою інструментами є загальні збори громадян (31%) та регламент виконавчого комітету міської ради (28%).

Найкраще демократичне регулювання в нових інструментів місцевої демократії: електронна петиція (94%) та бюджет участі (85%).

В рамках дослідження охоплено 24 обласних центри. Дослідження проводилось в травні-серпень 2018 року.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: