fbpx
Сьогодні
12:51 09 Жов 2018

Агент ГРУ "Петров" приїжджав до України під час Майдану, - Bellingcat

Агент російської військової розвідки Олександр Петров, якого підозрюють в отруєнні Сергія Скрипаля, приїжджав до України під час подій на Майдані.

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

Раніше у відомстві розповіли, що справжнє ім'я і прізвище Петрова – Олександр Мішкін, і він – співробітник Головного управління Генштабу (колишнє ГРУ).

Мішкін народився в 1979 році в селі Лойга в Архангельській області і отримав медичну освіту у військовій академії. Під час навчання йому запропонували працювати в ГРУ, і до 2010 року Мішкін переїхав в Москву, де отримав нові документи і легенду на ім'я Олександра Петрова.

"В період з 2011 до 2018 Мішкін багато подорожував, використовуючи нову ідентичність. Bellingcat зафіксував кілька поїздок в Україну і в самопроголошену Придністровську Республіку, останні з яких вже відбувалися під час подій на Майдані в Києві в грудні 2013 року", – пише відомство.

Нагадаємо, 5 березня у Солсбері російському екс-розвіднику Сергію Скрипалю та його дочці стало погано в торговельному центрі, після чого його госпіталізували з отруєнням невідомою речовиною.

У Британії згодом назвали імена росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипаля. Тереза Мей заявила, що вони є офіцерами російської військової розвідки.

А вже 13 вересня на RT заявили, що взяли інтерв'ю у Петрова і Боширова. Зокрема, ті розповіли, що їздили в Солсбері з туристичними цілями. За словами Петрова і Боширова, вони раніше нібито ніколи не чули про Скрипаля, а взагалі працюють у фітнес-індустрії.

Згодом дослідницька група Bellingcat і видання The Insider випустили частину розслідування про Петрова і Боширова. З'ясувалося, що у досьє Федеральної міграційної служби немає даних про попередні паспорти Петрова, який отримав документ в 2009 році. Зазвичай ці відомості про власників паспортів там є.

Журналісти з'ясували, що "Руслан Боширов", якого підозрюють у отруєнні Скрипалів, – це псевдонім полковника Головного розвідувального управління російського Міноборони Анатолія Чепіги.

Bellingcat також повідомила, що полковник ГРУ РФ Анатолій Чепіга (Руслан Боширов) брав участь у операції з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: