fbpx
Сьогодні
12:22 01 Жов 2018

У британській МІ-6 кажуть, що допомогли Путіну "завоювати владу" і шкодують про це

Колишній голова британської розвідки Мі-6 розповів, що вони допомогли Володимиру Путіну "завоювати владу" в Росії.

Про це екс-глава МІ-6 Річард Дірлав розповів виданню The Times.

За його словами, у його відомстві нині жалкують, що допомогли Путіну "завоювати владу" в Росії та закріпитися на посту президента Росії.

На думку Дірлава, цьому сприяла неформальна зустріч молодого президента Володимира Путіна з британським прем'єром Тоні Блером Британії, у яких згодом склалися дружні зв'язки.

Зокрема, Дірлав розповів, що у 2000 році до нього звернувся офіцер КДБ, який перебував у Лондоні, і попросив організувати візит тодішнього прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера в Санкт-Петербург на прем'єру опери "Війна та Мир" на запрошення Путіна.

Екс-глава Мі-6 заявив, що в країні була "довга дискусія" про те, чи варто приймати запрошення, проте врешті-решт було прийнято позитивне рішення.  У підсумку, глава британського уряду відвідав Росію і зустрівся з Путіним.

Він додав, що зараз у відомстві шкодують, що "закріпили репутацію" Путіна, однак на той момент відносини з Росією були досить хорошими.

Між лідерами Росії та Британії виникла взаємна симпатія: Блер був зачарований новим російським лідером, а Путін називав свого британського колегу по-дружньому "Тоні".

Однак, після активної участі Великобританії в операції проти Іраку в 2003 році разом з США, відносини між Путіним і Блером зіпсувалися.

Ще одне різке погіршення при владі Блера відбулося в 2006 ще році після отруєння в Лондоні екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. Лондон звинуватив у замаху Москву. Правда в 2015 році Блер вже як приватна особа приїжджав в Санкт-Петербург і спілкувався з президентом Росії.

Досить прохолодні після цього відносини Москви і Лондона значно погіршилася після розвитку конфлікту на сході України. Згідно з опитуванням Pew Research, майже 60% британців нині негативно ставляться до Росії.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

 

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: