fbpx
Сьогодні
11:28 20 Сер 2018

Іран звинуватив США в підготовці державного перевороту

США створили спеціальну групу задля зміни політичного режиму в Ірані.

Про це розповів міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф у Twitter.

"У цей день 65 років тому США скинули обраний народом демократичний уряд доктора (юридичних наук, прем'єр-міністра Ірану) Мохаммеда Мосаддіка, відновивши (в країні) диктатуру і підкоривши собі іранців на наступні 25 років. Тепер Група дій мріє зробити те ж саме за допомогою тиску, дезінформації та демагогії. Ніколи більше (таке не повториться)", – заявив Заріф.

Про створення в США Групи дій Ірану (Iran Action Group) стало відомо 16 серпня. Глава Держдепу Майк Помпео тоді назвав відповідальним за це об'єднання радника Держдепартаменту з політичного планування Брайана Хука.

Група, як уточнював глава відомства, має зайнятися координацією "кампанії тиску" Вашингтона на Тегеран після виходу США з ядерної угоди.

Про вихід США з ядерної угоди з Тегераном американський президент Дональд Трамп оголосив у травні. Угода була підписана між Іраном, Сполученими Штатами, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Росією та Китаєм.

Відповідно до неї Тегеран мав відмовитися від своєї ядерної програми в обмін на відмову решти учасників угоди від санкцій проти Ірану. Трамп цю угоду неодноразово критикував, стверджуючи, що іранська влада умов договору не дотримується.

Після виходу Вашингтона з договору Штати оголосили про відновлення всіх колишніх обмежень проти Тегерана до листопада. Вони стосуватимуться серед іншого іранської промисловості, торгівлі і золотодобувної промисловості, а також паливно-енергетичного комплексу.

У відповідь Іран пригрозив заблокувати поставки нафти в Перській затоці.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: