fbpx
Сьогодні
16:59 02 Сер 2018

Очолювана США коаліція готується до фінальної битви з "Ісламською державою" у Сирії

США та країни НАТО, помірковані повстанці Сирії, курди та місцеві проксі Саудівської Аравії готуються до фінального бою з "Ісламською державою"

Про це пише Foreign Policy з посиланням на високопоставлених офіцерів США.

Понад 1000 бойовиків "ІД" нині переховуються в місті Хаджин на сході Сирії, що неподалік іракського кордону.

"Ми очікуємо зіткнутися з важким ядром бойовиків "ІД", які облаштовують і готують свій бойовий простір", – заявив генерал-майор британської армії Фелікс Ґедні,

Це одна з останніх областей, яку ісламісти утримують в Сирії.

Війська коаліція уже дозволили деяким цивільним конвоям покинути Хаджин. Але бойовики "Ісламської держави", як вважають, не дають іншим людям покинути місто з метою використовувати їх як живий щит.

Сирійська демократична опозиція буде вести боротьбу проти "Ісламської держави" на місці та очолить сухопутний наступ на Хаджин на одному з напрямків.

Сполучені Штати будуть здебільшого надавати підтримку з повітря.

У штабі коаліції не думають, що війська зіткнуться з російськими або сирійськими солдатами.

Обидві сторони, як правило, використовують річку Євфрат як розділову лінію — коаліція діє на схід від річки, в той час як російські і сирійські сили діють на заході. Обидві сторони регулярно спілкуються по "лінії конфліктних ситуацій" – спеціальному телефону, який дзвонить у штаб-квартиру коаліції в Катарі.

Експерти кажуть, що битва при Хаджині може ознаменувати кінець місії коаліції в Сирії через повну ліквідацію "Ісламської держави".

"ІД" втратила 99,5% своєї території в Іраку і Сирії. На своєму піку в 2014 році протодержава "ІД" мала 34 тис. квадратних миль землі.

США і партнери по коаліції почали кампанію проти "Ісламської держави" в кінці 2014 року. Знадобилося три роки, щоб витіснити групи бойовиків з Ракки, де-факто столиці самопроголошеного халіфату.

Оцінки кількості жертв у війні коаліції проти угруповання сильно розрізняються. За даними сирійської обсерваторії з прав людини, щонайменше 3250 осіб були вбиті, серед них 1130 цивільних осіб, але інші групи кажуть, що загальне число вище.

Тим не менш, є докази того, що войовнича група ефективно перемістилася в підпілля і вільно працює вночі. Вважається, що деякі бійці поголили бороди і спробували злитися з цивільним населенням.

Недавні вибухи терористів-смертників в інших частинах Сирії показують, що угруповання все ще здатне здійснювати атаки.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: