fbpx
Сьогодні
22:15 19 Лип 2018

Невтішна статистика: в Криму за півроку зафіксовано 66 обшуків, 89 допитів та 98 арештів

За 6 місяців 2018 року на території анексованого Криму зафіксовано 66 незаконних обшуків, 89 допитів та 98 арештів.

Про це повідомили член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв і менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Ельвір Сагірман, передає Укрінформ.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, за перші півроку поточного року зафіксовано 66 обшуків, 56 з яких – у будинках кримських татар.

За цей період було затримано 73 людини, 51 з яких – представники корінного народу. Також проведено 89 допитів, 61 з яких – по відношенню до кримських татар.

Згідно з інформацією, російські силовики пояснюють незаконні обшуки нібито боротьбою з поширенням активістами екстремістських матеріалів в соцмережах, закликами до терористичної діяльності, належності до заборонених на території РФ організацій, зокрема, Хізб ут-Тахрір. Вони шукають заборонену літературу, зброю і наркотики. При цьому обшуки часто супроводжуються застосуванням сили.

За півроку зафіксовано 98 арештів (у 76 випадках – кримських татар). До цієї кількості входить і незаконне продовження термінів перебування в СІЗО раніше затриманим.

Зазначено, що в слідчих ізоляторах затриманим не надається медична допомога, вони знаходяться в антисанітарних умовах.

Крім того незаконна "влада" в окупованому Криму використовує штрафи як метод залякування. Активістам було виписано 22 штрафи (половина з них – кримським татарам), що в цілому становить 529 500 тис. рублів, тобто приблизно 220 тис. 625 грн. В основному, штрафують за одиночні пікети, непокору судовим приставам, використання квадрокоптера, ухилення від військового призову тощо.

За перше півріччя зафіксовано ще 286 випадків порушення права на справедливий суд, 247 – щодо кримських татар. Тенденція зберігається з 2014 року.

Сагірман розповів також про смерті в кримському слідчому ізоляторі.

"За інформацією правозахисників, імовірно, 6 квітня в СІЗО Сімферополя були знайдені повішеними Сервер Бєлялов, 69 років, і Олег Гончаров, 46 років. У цьому ж місяці в штрафному ізоляторі, тобто в карцері, був знайдений повішеним 23-річний Дмитро Шиповник. 13 квітня в камері №8, куди поміщають новоприбулих, з перерізаним горлом було знайдено 39-річного Ісляма Іскерова, який був доставлений в СІЗО Сімферополя з Джанкоя", – сказав представник КРЦ.

Так звана Федеральна служба виконання покарань по Криму і Севастополю, за його словами, повідомила, що в СІЗО №1 м. Сімферополя у березні-квітні 2018 троє заарештованих нібито вчинили самогубства. При цьому лікарі зафіксували смерть від металевих предметів.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що аналогічні звіти будуть актуальними й надалі, доки Росія не залишить окупований нею Крим.

"Будь-які спроби вплинути на окупаційну владу з точки зору зменшення або уникнення репресій, гонінь на громадян України є даремними, незважаючи на жодні обставини. Окупаційна влада весь час продовжує застосовувати методи, які їй притаманні – погрози, арешти, катування, викрадання, вбивства – задля того, щоб укріпитися на окупованих частинах української території, зокрема, у Криму. Поки не буде усунуто джерело репресій – на жаль, ми будемо і надалі аналізувати, презентувати та говорити про чергові трагедії. Джерело трагедій, репресій, гонінь у Криму – це російська окупаційна влада", – сказав Чубаров.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: