fbpx
Сьогодні
Фото 16:49 10 Лип 2018

Зустріч через 18 років: українські науковці зафіксували унікального чорного лелеку

У Шацький національний парк через 18 років повернулася чорна лелека.

Як повідомляє "BBC News Україна", птицю виявили за допомогою фотопастки.

Орнітолог Андрій Бокотей, завідувач відділом Державного природознавчого музею НАН, розповів, що такі прилади вчені встановлюють в гнізда, щоб вивчати і відслідковувати їх.

"Це досить сучасний і дуже інформативний спосіб отримання наукової інформації, яка в майбутньому допомагає нам охороняти чорних лелек. Адже цей птах занесений в Червону книгу України і сусідніх держав", – пояснив він.

чорний лелека

За словами орнітолога, лелеці вже 18 років і у неї двоє пташенят. З'ясувалося, що у неї було два кільця, якими зазвичай позначають рідкісні види.

Одне – металеве, яке птах носить все життя, а друге – пластикове, на якому великими літерами вказано спеціальний код, який дає міжнародна організація EURING, яка координує кільцювання.

Українські вчені встановили, що цю птицю окольцевали в 2002 році в Ізраїлі під час міграційного періоду. У той час лелеці вже було два роки.

"Цей птах – щасливчик, тому що смертність пташенят чорного лелеки надзвичайно висока. Вони долають величезні відстані – 8, а іноді і 10 тисяч кілометрів пролітають на зимівлю в Африку", – пояснив Бокотей.

чорний лелека

"У Лівані та Сирії їх просто відстрілюють, бо це національний спорт – вбивати птахів. В Ізраїлі дуже поширені рибні господарства, а через цю країну йдуть міграційні шляхи багатьох видів птахів, в тому числі рибоядних – лелек і чапель. Вони можуть приносити велику шкоду господарствам, а тому ставки накривають сітками і птиці в них заплутуються. Їх намагаються рятувати, але це не завжди допомагає ", – розповів учений.

За його словами, птах народився в Україні, для лелек характерно повертатися в те саме місце, де народилися.

"18 років – це дуже великий вік для чорної лелеки. Тому що такі птахи живуть до десяти років. Вчені вважали, що ці птахи в такому віці вже не розмножуються, навіть якщо здійснюють міграцію", – пояснив Бокотей.

"Це унікальне явище, адже хто міг сподіватися, що вона ще двох пташенят вигодувала. Двох здорових пташенят ми окольцевали і будемо стежити за ними далі, можливо, і вони колись попадуться на очі вченим", – додав він.

чорний лелека

Орнітолог уточнив, що тепер точно будуть ставити камеру в це гніздо, тому що є інтрига. "Ще кілька поставимо поруч, щоб ми не втратили її з поля зору", – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: