fbpx
Сьогодні
12:04 25 Чер 2018

Будапешт вимагає визнати угорську мову офіційною в Україні

Угорщина вимагає від України надати угорській мові офіційний статус.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає "Європейська правда".

Влада Угорщини вимагає від України, щоб у новому мовному законі, який замінить скасований закон "Ківалова-Колесніченка", угорська мова отримала статус офіційної.

Зазначимо, що відповідно до закону "Ківалова-Колесніченка", іноземній мові надавався статус офіційної, якщо кількість представників нацменшини у населеному пункті становила не менше 10%.

За словами Сайярто, Угорщина буде чинити опір, якщо новий мовний закон підніме цю планку до 33%.

"Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися", — зазначив він.

Глава МЗС заявив, що Угорщина розуміє прагнення України зменшити вплив Росії, але не згодна з тим, що це відобразиться на угорській меншині.

Нагадаємо, 28 вересня 2017 року в Україні набув чинності закон "Про освіту".  Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах.

Низка країн, зокрема Угорщина, розкритикували закон через те, що він нібито обмежує права національних меншин.

Угорщина заявляла, що не змінить позицію щодо українського закону про освіту без юридичних гарантій. Уряд в свою чергу пропонує продовжити перехідний період впровадження мовної статті про освіту до 2023 року.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: