fbpx
Сьогодні
10:46 23 Чер 2018

Загострення в Сирії: США і Британія застерегли Росію, генсек ООН закликав зупинити військову ескалацію

У зв'язку з поточним загостренням ситуації на південному заході Сирії постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі заявила, що "Росія буде нести відповідальність за будь-яку подальшу ескалацію в Сирії".

Про це йдеться в заяві Хейлі, оприлюдненій на сайті постійного представництва США при ООН.

Американський дипломат заявила, що Росія повинна "зробити свій внесок" в те, щоб зупинити військову активізацію влади Сирії.

"Сирійський режим активізував військові операції на південному заході Сирії в зоні деескалації, яка була створена в результаті договору Йорданії, Росії та США, – йдеться в заяві постійного представника США в ООН. – Ми очікуємо, що Росія використає свій вплив, щоб зупинити порушення і подальші дестабілізуючі дії з боку сирійського режиму на південному заході і по всій країні".

За даними ООН, які наводить Хейлі, "недавні операції, що проводяться сирійським режимом, вже призвели до загибелі людей та переміщенню понад 11 тис. осіб".

З аналогічним закликом до Москви звернувся і Лондон. У п'ятницю, 22 червня, свою заяву оприлюднив Алістер Берт, заступник глави МЗС Великої Британії у справах Близького Сходу.

За його словами, військовий наступ сирійського режиму в зоні перемир'я "буде являти собою кричуще порушення режиму припинення вогню і угоди про деескалацію, досягнутої Росією, США і Йорданією в минулому листопаді і підтриманою Великою Британією".

"Ми наполегливо закликаємо Росію виконувати свої зобов'язання за цією угодою і забезпечити, щоб сирійський режим дотримувався режиму припинення вогню. Нездатність зробити це підірве регіональну стабільність і створить загрозу гуманітарної кризи", – підкреслює британський дипломат.

У свою чергу, до негайного припинення військової ескалації в Сирії закликав і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Його заява оприлюднена на сайті ООН.

Гутерріш серйозно стурбований "значними ризиками", які накаладає на регіональну безпеку нова військова кампанія сирійської влади.

"Ці напади призвели до переміщення тисяч мирних жителів, більшість з яких рухається до йорданського кордону", – йдеться в повідомленні.

Гутерріш закликає всі сторони проявляти стриманість. "Генеральний секретар закликає до негайного припинення нинішньої військової ескалації і настійно закликає всі зацікавлені сторони дотримуватися своїх зобов'язань за міжнародним правом і міжнародним гуманітарним правом, включаючи захист цивільних осіб і цивільної інфраструктури", – йдеться в повідомленні.

В останні дні влади Сирії почали масштабну кампанію наступу на південному заході країни.

22 червня стало відомо, що військові літаки сирійської армії скинули бочкові бомби на ці райони. Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини повідомив, що в район міста Дар'я війська Асада скинули 12 бочкових бомб.

Раніше в ООН повідомили, що в результаті бойових дій в провінції Дар'я на південному заході Сирії загинули щонайменше 20 осіб. В організації додали, що активний наступ урядових сил загрожує безпеці приблизно 750 тисяч осіб, і може змусити їх покинути свої будинки.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: