fbpx
Сьогодні
21:30 14 Чер 2018

Безмежний Всесвіт: вчені виявили три "новонароджених" планети

Міжнародна команда астрономів використовувала нову техніку, щоб виявити відразу три "юних" планети навколо новонародженої зірки.

За допомогою телескопа ALMA вчені ідентифікували три збурення в газовому диску навколо зірки HD 163296, повідомляє Gizmodo.

Це перші планети, відкриті з ALMA, і, як запевняють астрономи, це найсильніше на сьогодні свідчення існування там планет, які тільки-но сформувалися.

"Вимірювання властивостей потоку газу в товщі протопланетного диска дає нам набагато більше впевненості в тому, що навколо молодої зірки обертаються планети", – говорить Крістоф Пинте з університету Монаш в Австралії та Інституту планетології і астрофізики в Греноблі, один з авторів дослідження. За його словами, "цей метод обіцяє відкрити перспективний новий напрямок в теорії освіти планетних систем".

Відкриття грунтується на їх аналізі спостережень із ALMA молодої зірки HD 163296, розташованої на відстані близько 330 світлових років від Землі в сузір'ї Стрільця. Маса цієї зірки приблизно вдвічі перевершує масу Сонця, але їй всього лише чотири мільйони років – одна тисячна віку Сонця.

"Ми шукали локалізовані маломасштабні рухи газу в протопланетному диску навколо зірки. Завдяки надвисокій роздільній здатності, з яким виходять зображення на ALMA, цей абсолютно новий підхід може допомогти виявити деякі з наймолодших планет в нашій Галактиці", – говорить Річард Тіг, астроном з університету Мічігану і основний автор другої статті.

Астрономи досліджували розподіл по диску газоподібного окису вуглецю (CO). Молекули CO випускають дуже характерне випромінювання в міліметровому діапазоні довжин хвиль, яке приймається антенами ALMA і може бути детально вивчено. Дуже малі зміни довжин хвиль цього випромінювання, викликані ефектом Допплера дозволяють виміряти рух газу в диску.

Група Тіга ідентифікувала дві планети, розташовані приблизно на відстанях в 12 і 21 мільярда кілометрів від своєї материнської зірки. Інша група під керівництвом Пинте ідентифікувала планету на відстані близько 39 мільярдів кілометрів від материнської зірки. Обидві групи використовували варіанти однієї і тієї ж методики, в основі якої лежить пошук аномалій в газовому потоці. Ці аномалії свідчать про взаємодію газу з масивним об'єктом.

Нові методи дозволяють астрономам точніше оцінити маси протопланет і зменшують ймовірність помилкових ототожнень. "Ми перетворили ALMA в потужний інструмент пошуку і реєстрації планет", – говорить соватор роботи Тед Берген з Мічиганського університету.

Хоча за останні двадцять років було відкрито тисячі екзопланет, реєстрація протопланет залишається виключно важким спостережним завданням – до сих пір в цій області ще не було випадків безперечного ототожнення протопланети. Методи, які використовуються зараз для пошуків екзопланет працюють з вже сформованими планетними системами і для реєстрації протопланет такі методи не підходять.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: