fbpx
Сьогодні
Відео 16:06 22 Тра 2018

Поліція оприлюднила подробиці спецоперації у справі про договірні матчі

Поліція провела масштабну операції щодо у справі про договірні матчі в Україні.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє Рубрика.

"Задокументовано протиправну діяльність 5-х злочинних груп та 35 футбольних клубів. Сьогодні у межах цієї справи Департаментом захисту економіки, Головним слідчим управління Нацполіції та ГПУ проведено 40 обшуків на території 10 областей", ‑ сказав очільник МВС.

На даний час в українському футболі існує чотири ліги, у якій приймають участь 52 футбольні клуби.

Тобто переважна більшість футбольних клубів подекуди розігрували "договорняки", а не грали між собою.

"До складу злочинних груп увійшли президенти футбольних клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, комерційні структури та громадяни України. Слідчі встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних "схемах" та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах" ‑ зазначив Аваков.

Рахунки "договірного" матчу заздалегідь були відомі їх організаторам ще до його початку. На таких матчах учасники злочинних груп могли швидко заробити великі гроші.

Знаючи майбутній результат гри, вони, особисто або через довірених осіб, робили ставки на ресурсах букмекерських контор, які зареєстровані в країнах Азії.

"Футбольний бізнес" приносив організаторам "замовних" матчів шалені прибутки. У грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до $5 мільйонів на рік.

Слід зазначити, що, у зв'язку з анонімністю, непрозорістю та безконтрольністю, саме азіатський ігровий ринок є найбільш популярним серед замовників.

З метою власного збагачення, організатори вживали усіх заходів, аби матч закінчився з необхідним їм результатом. Від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз.

Суми "винагород" за перемогу у матчі або "нічию" коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.

"Так, наприклад, представник ПФК "Суми" запропонував арбітру 30 тисяч гривень за "нічию" та 100 тисяч гривень за перемогу клубу у матчі ПФК "Суми" ‑ ФК "Волинь". В подальшому даний клуб став переможцем, а арбітр одержав обіцяну "винагороду"", ‑ повідомив міністр внутрішніх справ.

Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності буду притягнуті не тільки гравці футбольних клубів, але і організатори.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: